Yhdistysuutiset

Ilmastomuutos kunnissa 

Eläkkeensaajien "Ilmastomuutos ja ikäihmiset" koulutusjakson toinen osio "Jätehuolto kunnissa ja ilmastomuutos kunnissa" keräsi 30.5.2022 Nakkilan Liikuntakeskuksen kahvioon 22. hengen yleisön. Vieraaksi saapui DI, Nakkila-Kokemäki ympäristöasiantutija Kari Ylikoski.
Hänen esityksensä oli rautainen ja sisältäen faktoja sekä paikkakunta-asiantuntemusta mielekkäällä tavalla esitettynä. Vieraan avoin ja vapaa esityksen avaaminen sekä vastaanottavainen tyyli mahdollisti hyvän vuorovaikutuksen yleisön ja esiintyjän välillä.
Oltiin suurten ja perustavaa laatua olevien kysymysten äärellä. Ympäristöasiantuntijan esitys oli hyvä esimerkki siitä, kuinka huhtikuussa dosentti Jouko Jokisalon pitämä globaaliluento ilmastomuutoksesta on paikallaan Nakkilassa ja Satakunnassa, eli paikallistasolla.
Kari Ylikosken kutsuminen luennoitsijaksi kevään viimeiseen kerhoon oli timanttinen päätös onnistuneeseen helmikuussa alkaneeseen kerhojaksoon.
Lisätietoja puh. 050 372 0098/Seppo Tarkkanen opintovastaava

Kerhoon 30.5.2022 kokoontui 22. jäsentä.
Päivän vieras Kari Ylikoski esiintyi hyvin ja vauhdikkaasti.

– 0 –

Kalustoluettelo

Talkookahvit juotiin työn ohessa.
Raija Koskinen jynssäsi jääkaapin ritilätkin samaan hyömyyn

Nakkilan Eläkkeensaajien kalustoluetteloa ajantasaistetiin 25.5.2022 talkooväen Raija Koskinen, Rauni Lukka ja Kirsti Pessi voimin.
Alkuun urakka vaati miettimistä, kaikki liikkeet ja tavaroiden siirrot harkittiin huolella. Vain siten talkooväki pysyi työrytmissä ja kaulustoluettelo sai muotonsa, johon on helppo tukeutua jatkossa.
Yhdistys kiittää ahkeria vapaaehtoisia ja arvostaa heidän isoa työpanosta!
Lisätietoja puh. 046 811 9074/Jukka Kim 

Tekemistä riitti koko päiväksi
Eläkkeensaajien talkoopäivä oli touhua täynnä

– 0 –

Kerho 2.5.2022

Sivistysjohtaja Riikka Kuusisto-Kajander valmistutuu esitykseen
Työväentalolle kokoonnuttiin heti vapun jälkeen

Nakkilan Eläkkeensaajien kerho kokoontui työväentalolla 2.5.2022 ja yleisöä oli upeasti 24 henkeä. Päivä hipoi täydellisyyttä, kiitos siitä kuuluu yhdistyksen jäsenille, jotka saapuivat kerhotilaisuuteen sankoin joukoin. 
Vieraana yhdistyksellä oli Nakkilan sivistysjohtaja Riikka Kuusisto-Kajander. Hän tuli yhdistyksen kutsumana tilaisuuteen ja käytti vierailumahdollisuuden hyväkseen. Uutena viranhaltijana kontaktien luominen ja niiden saaminen nakkilalaiseen yhdistyskenttään on hänelle ensiarvoisen tärkeää.
Esityksesäään Riikka Kuusisto-Kajander käsitteli kunnan ikäihmisille suunnattuja palveluja ja kuinka niistä voitaisiin tehdä täsmäkohteita. Toisena yhteistyökuviona voisi olla ikäihmisten vierailut kouluun, jossa nuoriso opastaisi ikääntyneitä esimerkiksi älypuhelinten käyttöön ja ikääntyneet puolestaan jakavat tietoa ja kokemusta laajasta elämänkirjostaan.
Lisätietoja puh. 046 811 9074/Jukka Kim

Naisten pöydässä kuunneltiin sivistysjohtajan esitystä
Seppo Tarkkanen käytti tilaisuutta hyväksi ja kertoi yhdistyksen matkasuunnitelmista

– 0 –

Liittovaltuusto

Käpylän työväentalolla kuin tilauksesta Ukrainan värit kukkaloistossaan Kuva EKL:n kuvapankki

EKL:n liittovaltuuston sääntömääräisessä kevätkokouksessa 28.4.2022 Satakunnan piiriä koskevana asia käsiteltiin liittohallituksen varsinaisen jäsenen henkilökohtaisen varajäsenen valinta. Tehtävään valittiin Erkki Raittila.
Kokouksen alussa salin täyteiselle yleisölle etäyhteydellä esiintyi vanhusasianvaltuutettu Päivi Topo. 
Hänen hyvä puheenvuoro nosti rakentaavaa keskustelua ja monipuolista mielipiteiden vaihtoa.
Liittovaltuustossa Satakuntaa edustettiin taydellä kolmen hengen ryhmityksellä. Tuulikki Pajunen EKL:n hallituksen jäsen, Jukka Kim valtuuston varsinainen jäsen ja Meeri Lamminen valtuuston toisena varajäsenenä täyttivät paikkansa hyvin.
Nakkilan Eläkkeensaajien Jukka Kim'lle, joka valittiin tehtäväänsä EKL:n XXI liittokokouksessa, valtuustonkokous oli ensimmäinen.
Listätietoja puh. 0500 326 355/Tuulikki Pajunen

Tuulikki Pajunen etualalla ja vieressään Meeri Lamminen edustivat Satakuntaa hyvin Kuva Jukka Kim
Meeri Lamminen (etualalla) on tottunut valtuuston työskentelyyn Kuva Jukka Kim

– 0 –

Ilmastomuutos = Ilmastokriisi

Liikuntakeskuksen kahviossa oli hyvin väkeä, 19. osanottajaa Hyvä me- hyvä meidän yhdistys!
Naisten pöydässä kuuneltiin esitystä tarkkaavaisesti

Nakkilan Liikuntakeskuksella 4.4.2022 kuultiinasiaa ja salissa kuulijat keskittyivät Nakkilan Eläkkeensaajen järjestämään  alustus-, ja keskustelutilaisuuden  aiheena "Ilmastomuutos ja ikäihmiset".  
Esitys sisälsi tietoa ja sen etenemistä oli helppo seurata. Luennon faktat pysäyttivät kuulijat moneen kertaan hurjien tosiasioiden keskelle. Dosentti Jouko Jokisalon esitys oli laadittu sellaiseksi, että läsnäolijoille ei jäänyt epäselväksi, kuinka vakavan asian ympärillä liikutaan, mitkä ovat tämän globaalin ongelman perimäiset vaarat. Puheenvuoron aikana voitiin havaita, kuinka alustaja itse oli sisäistänyt täysin Ilmastokriisin, hän todella tiesi mistä puhui.
Yleisöä salissa 19 henkeä ja totta, muutama henkilö oli estynyt tulemasta alustustilaisuuteen yhdistystehtävien takia taikka muun syyn vuoksi.
Heti kärkeen Nakkilaan luennoitsijaksi saatu, Dosentti Jouko Jokisalo otti perspektiiviä asioihin. Hän siirtyi käyttämään termiä  – Ilmastokriisi. Se kuvaa hänen ja monen muun akateemisesti oppineen mielestä ongelmaa paremmin.
Alustuksessaan hän tarkasteli miten tähän on tultu ja kuinka pitkällä aikajänteellä  ilmastokriisin vaikutuksia on vääristelty  vuosikymmenten ajan. On pelattu niin sanotusti kaikki aika pois kellosta. Tämän kaiken takana ovat isot kansainväliset öljy yhtiöt, öljyntuottajamaat ja valtavat sekä järjettömän suuret rahasummat. Nyt on jo myöhäistä ja meidän täytyy toimia siten, että asioihin saadaan vauhtia. 
Ikääntyvien terveyteen ilmastokriisillä on merkittävä vaikutus. Hengityselinsairauksien, sydän- ja verisuonitautien lisääntymiseen, allergioihin ja ylipitkiin helleaaltoihin tulevaisuudessa ikäihmisiä menehtyy enemmän ja suurempia joukkoja aina useammalla mantereella. Heikon teveyden ja vaatimattoman tulotason ikäihmisillä on edessään kurjat ajat.
Ilmastokriisillä on  valtavia sosiaalisia vaikutuksia ja ne heijastuvat yhteiskuntaan voimakkaasti. Tässä vaiheessa kaikkea ei vielä voida ennustaa sillä, asioista on tutkimustietoa pieni määrä.
Ilmastokriisi ei kosketa pelkästään ikäihmisiä, se on kaikkien maapallon asukkaiden globaaliongelma, se koskettaa pahiten huonossa taloudellisessa asemassa olevia ja sitä kautta eläkeläisiä ja ikääntyviä. Siksi asioihin täytyy ottaa rivakasti kantaa sillä, vain siten saamme meille eläkeikäisille vielä mahdollisuuden toimia itsemme ja kaikkien muiden puolesta.
Lisätietoja puh. 046 811 9074/Jukka Kim

Liikuntakerho on putkessa

Uusi konsepti veti väkeä kokoontumiseen hyvin
Liikuntakerhoissa on ollut hyvin väki liikeellä

Eläkkeensaajien liikuntakerho on kevään aikana ollut todella suosittu. Tänä vuonna on järjestetty neljä opintopiiriä ja niihin oma alustus ja keskutelu sekä lopuksi tuolijumppa tai osallistuminen kuntosalilla.
Jäsenet ovat ottaneet liikuntakerhon omakseen ja neljässä kerhossa on kävijöitä ollut 60. henkeä. Liikuntavastaava ja opinstovastaava Seppo Tarkkanen ovat aiheesta ylpeitäonnistumisestaan ja jäsenten aktiivisesta liikehdinnästä. On hienoa nähdä, kuinka jäsenet ovat olleet mukana kaikessa ja osallistuneet hurjasti hyvin laadittuun ohjelmaan. Kiitos esitetään yhteistyökumppaneille, Nakkilan apteekkari Päivi Mäkelälle, Nakkilan kunnan liikuntaohjaaja Veera Tiilikaiselle, Kessoten fysioterapeuteille Maili Vuoristolle ja Irma Hämäläiselle.  
Kevään aikana käsiteltiin mm. seuraavia aiheita:

 • Liikunnan merkitys ikäihmisen hyvinvoinnissa, Maili Vuoristo Kessote
 • Vitamiinien ja hivenaineiden merkitys kehon hyvinvoinnissa ja liikunnan määrän kasvaessa, Päivi Mäkelä Nakkilan Apteekki
 • Kuntosalilaitteiden ja turvallinen ja optimaalinen käyttö, Veera Tiilikainen Nakkilan kunta
 • Fysioterapien merkitys ikäihmisen arkielämässä, Irma Hämäläinen Kessote

– 0 –

Kevätkokous 2022

Nakkilan Eläkekensaajat ry. sääntömääräinen kevätkokous työskenteli 21.3.2022 Nakkilan Liikuntakeskuksella. Tilaisuuteen saapui 18. yhdistyksen jäsententä. Trahteerauksesta huolehtivat Arja ja Seppo Tarkkanen.
Kokouksessa käsiteltiin sääntöjen § 11 kevätkokoukselle osoittamat asiat. Niiden lisäksi esillä olivat yhdistyksen uudet mallisäännöt, jotka EKL:n XXI liittokokous  3–4.11.2021 hyväksyi käyttöönotettavaksi. 
Kevätkokous hyväksyi toimintakertomuksen 2021, joka keräsi kiitosta laajasta yhdistyksen toimintaa valaisseesta kuvauksesta. Salipuheenvuoroissa kiitoksen sanat osoitettiin yhdistyksen huolelliselle ja tarkalle taloudenpidolle. 
Yhdistyksen vastuuhenkilöille myönnettiin tili- ja vastuuvapaus varainhoitokaudelta 2021.
Lisätietoja puh. 046 811 9074/Jukka Kim

Kevätkokous nautti Arja ja Seppo Tarkkasen junailemat pullakahvit.
Kevätkokous kokoontui Liikuntakeskuksen kahviossa.

Kuvat Jukka Kim

– 0 –

Omat kutsujuhlat 

Nakkilan Eläkkeensaajat ry. järjesti onnistuneet kutsujuhlat 10.3.2022 Vanhankylän työväentalolla Vanhassa -Ulvilassa.
Yleisö tavoitti tilaisuuden ja tanssiparketilla kävi vilske. Musiikista vastasi Duo Kulkurit. 
Monet tansseihin saapuneet olivat hyvillä mielin, kuinka Nakkilan Eläkkeensaajat avasi kutsujuhlansa ja kansa pääsi mieliharrastuksensa pariin – tanssimaan. Tanssiyleisön parissa oli vilkasta puheensoruinaa buffetin kaffekupposenkin ääressä, kuulumisia vaihdettiin ja maailmanmenoa päiviteltiin.
Järjestäjille tilanne Vanhassakylässä antoi etukäteen lisätyötä. Silti asioiden junailussa onistuttiin hyvin. Esitämme kiitokset tanssimaan saapuneille naisille ja herroille. Heidän lisäkseen suuri kiitos osoitetaan yhdistyksen uutteralle talkooväelle, trahteerauksesta huolehtineille, arpojen-, ja pääsylippujen myynnistä vastanneille sekä henkilöille työväentalon yleisjärjestystä ylläpitäneille. Jokaisessa yhdistyksen tapahtumassa uuttera-, ja työteliäs talkooväki on kaiken onnistumisen takana. Kiitokset jokaiselle arvokkaan työpanoksensa antaneelle.
Lisätietoja puh. 046 811 9074/Jukka Kim
Kuvat Jukka Kim

– 0 –

Liikuntakerho uudella konseptilla

Liikuntakerho kokoontui ensi kertaa opintopiirin muotoisena Nakkilan Liikuntakeskuksessa ystävänpäivänä 14.2.2022.
Opintokokonaisuus koostuu neljästä osiosta ja niissä jokaisessa on oppitunteja 2*45 min. Käytännön järjestelyt sujuivat eilen hyvin, aluksi Raija Koskinen ohjasi tuolijumpan, sen jälkeen pidettiin kaffepaussi ja levon ja toipumisen jälkeen puheenvuoro annettiin päivän vieraalle Kessoten liikunnanohjaaja ja geronomi Maili Vuoristolle. Hän yllätti salin täyteisen yleisön luennollaan ja sen polveillessa monessa alakohdasaa, luennoitsija käsitteli unen ja levon tasapainoa, liikunnan tärkeyttä, ravinnon merkitystä ja kuinka iän lisääntyessä siihen pitää ja kannattaa kiinnittää huomiota.
Opintopiirin ohjelma on suunniteltu seuraavanlaiseksi:

 1. Tavoitteena tunnistaa liikunnan vaikutus terveyteen, Kessoten liikunnanohjaaja ja geronomi Maili Vuoristo
 2. Ravinnon ja vitamiinien vaikutus liikuntaan, Nakkilan apteekkari Päivi Mäkelä
 3. Tavoitteena oppia käyttämään kuntosalia ja sen laitteita hyödyksi oikein, liikunnanohjaaja Veera Tiilikainen 
 4. Antaa valmiudet seurata  liikunnan vaikutuksia omassa hyvinvoinnissa. Tämän osion alustaja varmistuu myöhemmin

Lisätietoja puh. 044 299 4395/Raija Koskinen liikuntavastava ja puh. 050 372 0098/Seppo Tarkkanen opintovastaava

– 0 –

Jouluateria

Nakkilan Eläkkeensaajat järjestivät yhdistyksen jouluaterian 14.12.2021 Ravintola Mustavariksessa Nakkilassa.
Jouluaterialle osallistui 25. henkeä ja se on uhkeä luku Nakkilan Eläkkeensaajien keskuudessa. Ravintolasalissa vallitsi hyvä ilmapiiri ja meininki. 
Päivällisen aluksi onniteltiin ravintoloitsija Eetu Braggea ja hänen henkilökuntaansa 13.12.2021 heille myönnetyistä Nakkilan kunnan ja Nakkilan Yrittäjien tunnustuspalkinnoista ja arvonimestä – Vuoden yrittäjä 2021. 
Ennen juhla-aterian alkua käytiin läpi katsauksena Eläkkeensaajien 2021 vuoden tapahtumia ja todettiin, kuinka järjestössä voidaan ollaan tyytyväisiä menneeseen. Kaikki mihin ollaan ryhdytty, on toteutunut hyvin ja jälki on ollut erinomaista. 
Ruokasalissa käytettiin muutamia sponttaaneja lounaspuheita, joissa korostui kokeneen ja monessa mukana olleen hallituksen vahva rooli. Voimakkaalla toiminnalla hallitus on kyennyt ohjaamaan yhdistyksen toimia oikeaan suuntaan ja viemään eläkkeensaajia eteenpäin. Puheenvuorojen kaiku oli kaikissa sama, yhdistys jaksaa kulkea hyvin valitsemaansa tietä. 
Jouluisesta musiikista vastasi Martti Henttonen. 
Yhdistyksen jäsenet tekivät illasta unohtumattoman ja onnistuneen. 
Lisätietoja puh. 046 811 9074/Jukka Kim

– 0 –

Onnistuneet Joulutanssit

Nakkilan Eläkkeensaajat järjestivät onnistuneet joulutanssit 9.12.2021 työväentalolla.  Yhdessäoloon ja sosiaaliseen kanssakäymiseen on tilausta enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Siksi Eläkkeensaajien joulutanssit olivat vahva näyttö, kuinka täältä pesee ja tilaisuus järjestetään odotusten perusteella.
Tanssi-iltapäivään saapui yleisöä matkojenkin päästä ja sisäänpääsy oli ensikertaa koronapassilla. Järjestelykoneiston tehtävät ja kaikki toiminnot testatiin entuudestaan meille tuntemattomissa koronaolosuhteissa. Yhdistyksen toimet todettiin tehokkaiksi ja niitä voidaan hyödyntää jatkossa. 
Tanssimusiikkia soittanut Duo Kulkurit sai tanssiyleisöltä kiitosta. Heistä moni sanoi tulevansa Nakkilaan tanssimaan juuri Duo Kulkureiden mukavan repertuaarinsa vuoksi. 
Toinen kiitosta kerännyt asia työväentalolla oli arpajaisvoitot. Yhtä komeaa voittopöytää on vaikea löytää lähiseuduilta.  Arvat myös tekivät hyvin kauppansa.
Yhdistystyöhön kuuluu kiinnittää huomiota tässä yhteydessä. Jälleen otettiin rivakasti  kiinni  kaikkiin tehtäviin ja järjestelyt sujuivat hyvin. Ilman Eijo Välimäen jämerää otetta päivä ei olisi saanut toivottua tuulta purjeisiin. Hänen työskentelynsä henkilökunnan ja vieraiden hyvinvoinnin eteen oli pyyteetöntä. Ulkolämpötilan ollessa -19⁰ C pakkanen asettaa vaatimuksensa olosuhteille. 
Trahteerauksesta kiitokset esitetään Rauni Lukalle, Vuokko Laaksoselle, Raija Musakalle, Anna-Maija Pentikäiselle, Kirsti Pessille, Vuokko Salliselle  ja Henna Virtaselle.  Lipunmyynnistä ja arpojen markkinoinnista kiitos kuuluu Riitta Laakkoselle, Unto Suomelle ja Toivo Utriaiselle. 
Joulutansseista saaduilla kokemuksilla on entistä tukevampaa lähteä kohti  Omien kutsujuhlien järjestämistä maaliskuussa 2022.
Lisätietoja puh. 046 8119074/Jukka Kim

- 0 -

Yhteiskunnallisen vaikuttamisen koulutus

Yhteistyössä Osuuskunta Tradekan kanssa Eläkkeensaajien Keskusliitto on järjestänyt Yhteiskunnallisen vaikuttamisen koulutuksia. Sellainen järjestettiin EKL:n lomakeskuksessa Rajaniemessä marraskuun lopussa 2021.
Somen hyödyntämistä vaikuttamistyökaluna käsiteli EKL:n sosiaalipoliittinen asiantuntija Eero Kivinen. Mielenkiintoinen ja ajankohtainen aihe veti mielenkiinnon puoleensa. Lopputulemana oli se, kuinka luultavasti ensi kertaa EKL:n tilaisuudessa some-kanavat hyväksyttiin tasavertaisiksi toisten viestimien rinnalle.
Toiminnanjohtaja Timo Kokon kuultiin painavaa asiaa EKL:n osaamisesta edunvalvojana Sote-uudistuksessa. Koulutettavat saivat vahvan analyysin siitä, missä asioissa EKL on ollut hyvä jäsenilleen sekä samalla toiminut koko eläkkeensaajakentän parhaaksi. Hänen puheenvuoroaan rytmittivät keskustelut EKL:n lähiaikoina nimettävästä tulevaisuustyöryhmästä sekä eläkkeensaajien elinolosuhteisiin olennaisesti vaikuttavasta ilmastonmuutoksesta. 
Paikallisesta vaikuttamisesta ja niiden kanavista esitelmöi Virtain kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja (SDP) Keijo Kaleva. Auditoriossa asiaa esitteli henkilö, joka tiesi mistä puhuu. Hän osasi antaa arvoa mielipiteen muodostamiselle ja korosti sitä, kuinka pienellä odottelulla saatetaan voittaa lopulta iso kultakimpale.
Yhteiskunnallisen vaikuttamisen keinoja on useita ja välineitä monia.  Ajatuksia vaihdettiin ja vastauksia puntaroitiin. Kaikille niille oli yhteistä, ettei vääriä vastauksia syntynyt.

Mitä mukaan kotiinviemisiksi Yhteiskunnallisen vaikuttamisen koulutuksesta? 

 1. Ykkösenä varma tieto siitä, kuinka toiminta EKL:ssa on työtä Suomen parhaassa Eläkkeensaaja järjestössä. 
 2. Ympärillä ja rinnallasi on samanhenkisiä henkilöitä, et ole koskaan yksin. 
 3. EKL on paras ja halvin lääke yksinäisyyden torjuntaan. 
 4. Meiltä löytyy aina seuraa. 
 5. Käytössäsi on joukkovoima ja kanavat yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen paikkakunnallasi samoin kuin valtakunnallisesti.
  Lisätietoja puh. 046 811 9074/Jukka Kim

- 0 -

Jatkoliittokokous Turussa

Turun VPK:n talo veti paljon iltajuhlaan tulleita. Kuva Erkki Raittila
Rauman Eläkkeensaajien liittokokousedustajat lisättynä Pomarkun Eläkkeensaajien kokousedustja Jaana Kovasella.

EKL:n sääntömääräinen jatkoliittokokous kokoontui Turun Messukeskukseen Artukaisiin 3-4.11.2021. Satakunnasta oli valittu 14. kokousedustajaa 10. yhdistyksestä. 
Kokouksen iltajuhlaa vietettiin upeassa miljöössä Turun VPK:n talolla.
Valiokuntatyöskentelyyn osallistuttiin seuraavasti:

 • Jouko Juhola vaalivalikokunnan jäsen
 • Jukka Kim julkilausumavaliokunnan jäsen
 • Erkki Raittila menettelytapavaliokunnan jäsen

Liittohallitukseen valittiin:

 • Tuulikki Pajunen ja hänelle henkilökohtaiseksi varahenenkilöksi Jouko Juhola

Liittovaltuustoon valittiin:

 • Jukka Kim hänen 1. varahenkilöksi valittiin Taimi Valtanen ja 2. varahenkilöksi Kari Krannila
 • Matti Viitala hänen  1. varahenkilöksi valittiin Veijo Rantanen ja 2. varahenkilöksi Meeri Lamminen

Kokouksessa hyväksyttiin yhdistysten uudet mallisäännöt. EKL päätti perustaa tulevaisuustyöryhmän. Julkilausumassa otetiin voimakkaasti kantaa vähäväkisten eläkkeensaajiin toimeentuloon ja esiin nostetiin ääni heidän puolestansa - EKL toimii aina heikomman puolella ja puolesta. Julkilausuman ilmastomuutoksessa tuotiin esiin, kuin se koskettaa voimakkaasti ikäihmisiä ja heidän elinolosuhteitaan. Nyt on aika toimia ilmastomuutoksen torjumiseksi ja sen tekee osaltaan EKL.

Turun Messukeskus täytti hyvin vaatimukset ison liittokokouksen järjestämisekseksi.
Iltajuhla oli upeassa Turun VPK:n talossa. Kuva Erkki Raittila

- 0 -

Vanhusneuvoston iltapäiväkahvit 


Liikuntakeskuksen kahviossa oli 54. hengen yleisö.
Kahvitilaisuus 21.10.2021 oli kaikkien mieleen.

Nakkilan Vanhusneuvosto tarjosi kahvit 21.10.2021 ikääntyneille kuntalaisille vanhustenviikon merkeissä, mutta sen aikataulun ulkopuolella

Nakkilan Vanhusneuvoston varapuheenjohtaja Jukka Kim johti tilaisuutta. Hän esitteli vanhusneuvoston jäsenet ja  kertasi puheessaan neuvoston tehtävät. Hän nosti esiin puhuessaan, kuinka tärkeää ikääntyneille on huomata oman arvon tuntonsa ja tuoda esille se, miten osaava, taitava ja monessa mukana oleva ihmisryhmä eläkkeensaajat ovat.
Nakkilan Eläkkeensaajien jäseniä tilaisuudessa oli runsaslukuinen ja iso määrä.  Heistä Rauni Lukka ja Kirsti Pessi avustivat tarjoilun täydellisessä onnistumisessa ja takasivat kahviotilan toimivuuden läpi tilaisuuden. Yleisöä kahvitilaisuus keräsi kaikkiaan 54. henkeä.

Ohjelmassa oli edellä mainitun lisäksi:

 • musiikkia Kirkonseudun koulun 3. luokkalaisten laulutervehdyksenä opettajien Katariina Kiviojan ja Heidi-Maria Vainion johdolla. Koululaisten laulurepertuaari sattui olemaan eläkkeensaajien mieleen ja lapset saivat raikuvat- ja jatkuvat aplodit kuulijoiltaan.
 • ruonoja salin täyteiselle yleisölle esitti vanhusneuvoston jäsen Tuula Virtanen. Hänen ohjelmistonsa "Tänne kuulun", "Vanhuus", ja "Jäähyväiset" sopivat tilaisuuten täydellisesti.

Lisätietoja Nakkilan kunta vanhusneuvoston sihteeri puh. 044 747 5811/Elina Lehtonen

- 0 -

Neuvottelupäivät

Lennokkaan musiikkitervehdyksen tilaisuuten toi Jussi Henttonen
Nakkilan Eläkkeensaajien pääemännät olivat kattaneet maittavat kokouskaffeet ja trahteeraus oli hyvä.

EKL:n Satakunnan piirin puheenjohtajien ja sihteereiden neuvottelupäivät järjestettiin 6.10.2021 Nakkilan työväentalolla. 
Läsnä oli 24 kokousedustajaa. Musiikkitervehdyksen tilaisuuteen toi nakkilalalainen artisti Jussi Henttonen. Nakkilan Eläkkeensaajien yhdistystä kokouksessa edustivat sihteeri Vuokko Sallinen ja puheenjohtaja Jukka Kim.
Kokouksessa käsiteltiin vuoden 2022 piirin alueella järjestettävät yhteiset tilaisuudet sekä yhdistysten omien kutsujuhlien päivämäärät. Salissa oli puheensorinaa ja välillä puoolestaan suvantovaihe. Vastauksia etsittiin hankaliin kysymyksiin, jopa niin vahvasti että fundeeramista jäi viemisiksi kotopuoleenkin.
Nakkilan yhdistyksen järjestettäväksi 2022 saatiin piirin sääntömääräinen kevätkokous 30.3.2022. 

Yhdistyksen omaan lukuun järjestetään: 

 • 10.03.2022 omat kutsujuhlat
 • 08.09.2022 omat kutsujuhlat
 • 08.12.2022 Joulutanssit

Kiitos trahteerauksesta Nakkilan Eläkkeensaajien pääemännille Rauni Lukalle ja Henna Virtaselle. Esitämme kiitokset yhdistysaktiiveille järjestelyistä ja hyvin sujuneesta kokouksesta.
Lisätietoja puh. 050 322 2907/Marja-Liisa Kallionpää

Harjavallan ja Merikarvian Eläkkeensaajat samassa pöydässä päättämässä yhteisistä asioista.
Porista ja Raumalta oli vahvat valtuuskunnat kokouksessa.

- 0 -

 Onnistunut resiinaretki

Yhdistys järjesti hienoa ja poikeuksellista ohjelmaa jäsenilleen ja ystävilleen resiinaretken muodossa. 
Nakkilan Eläkkeensaajien ensimmäinen resiinaretki ajettiin 16.8.2021 Pomarkku-Keskisjoki-Pomarkku reittiä EKL:n jäsenhankintakampanjan Eläköön elämä merkeissä.  Sanalla sanoen retki kiskoille oli täydellinen. Epävakaissa sääolosuhteissa ajetulla retkellä vallitsi hieno ilmapiiri, juttua riitti, tarinaa iskettiin, tarjoilu pelitti, kiskojen kolke kuului korvissa ja saimme tutustua toisiimme erikoisissa olosuhteissa. 
Kaikkein paras asia oli yhdistyksen saadessa riveihinsä kaksi uutta jäsentä. Nakkilan Eläkkensaajissa asiaan ollaan enemmän kuin tyytyväisiä. Hieno ja mieleenpainuva tapa tulla sisään yhdistykseen, liittymällä jäseneksi – ratakiskoilla.
Pomarkun ratapihalla resiinoita katseltaessa kysymyksiä oli miljoona; mihin päin tuo alkukantaisen näköinen ajoneuvo lähtee tuosta liikkeelle, kuinka voin säädellä sen vauhtia, mihin voin laittaa mukana seuraavat pienet matkatavarat, mikä on resiinan huippunopeus ja kuinka pitkä on ajomatka? Vastaukset saatiin muutaman tunnin tunnin kuluessa ja mikä parasta, itse koettuina ja hankittuina.
Kiskoilla oli yhdeksän henkilöä. Retkeläisten muonituksesta ja hyvinvoinnista huolehti Raija Koskinen. Pomarkun rautatieaseman odotussalissa Asema Hostelissa, juotiin kahvit lähtiessä ja palatessa. Keskisjoen taukopaikalla grillattiin makkaraa, syötiin yhdistyksen tarjoamia eväitä ja kuunneltiin Jukka Kim'n kertomana lyhyt historiikki ja muutama erikoisuus entisen Neuvostoliiton-, Suomen-, ja Venäjän rautateistä.
Satakunnan Elämysrautateiden puheenhohtaja Antti Mäkiselle esitetään kiitokset yhteistyöstä ja järjestelyistä. Hän kertoi Koronakesän 2021 olleen kiskoretkeilyssä vilkkaan. Puheenjohtajan roolissa mies oli tyytyväinen eläkkeensaajien löydettyä tiensä saasteettoman ekomatkailun pariin Satakunnan Elämysrautateiden vieraaksi.
Lisätietoja puh. 046 811 9074/Jukka Kim

Jorma Ritola asettuu resiianletkan kärkeen.
Raija Koskinen ja Eijo Välimäki ajavat paluumatkaa.

Kuvat Jukka Kim

Keskisjoella oli tarjoilua ja grillituotteita käristettiin.
Resiinasaattue kiskoilla ja keskinopeus 8,5 km/t.

– 0 –

Ystävyysvierailu Hankoniemen Eläkkeensaajiin 15.7.2021

Eräänä heinäkuun helteisimmistä päivistä toteutui Nakkilan Eläkkeensaajien puheenjohtajan Jukka Kim ystävyysvierailu Hankoniemen Eläkkeensaajien vieraaksi.
Tapaamiselle ei määritelty ennakkoon agendaa, mutta millaisen järjestelytyön ja valmisatutumisen kahvihetken eteen hankolaiset olivatkaan tehneet. 
Hankoniemen Eläkkeensaajien puheenjohtaja Marianne Niskanen oli mobilisoinut tilisuuteen varapuheenjohtaja Osmo Pohjois-Koiviston, yhdistyksen perustajajäsenet Hely ja Antti Haaviston, alkumetreiltä mukana olleen Toivo Kavanderin ja ravintolapäällikkö Marja Tiaisen.
Keskustelu pöydän ympärillä sujui jouhevasti ja asiaa riitti.  Havaittavissa oli puolin ja toisin, kuinka hankalat asiat olivat tuttuja kumpaisellekin osapuolelle. Palkitsevaa oli kuulla yhdistyksen tähtihetkistä, joita niitäkin on. Tilaisuus kantoi kesäistä viittaa ja siitä jäi kumpaisellekin osapuolelle hyvä ja vahva usko yhdistytoiminnan jatkuvuuteen.
Yllättävä ja odottamaton järjestövierailu oli mukava lisä kumpisenkin yhdistyksen toiminnassa.
Demokraatti kirjoitti asiasta tähän malliin.
Lisätietoja puh. 046 811 9074/Jukka Kim

Vas. oikealle Toivo Kavander, Osmo Pohjois-Koivisto, Hely ja Antti Haavisto.
Hankoniemen Eläkkeensaajat ry. puheenjohtaja Marianne Niskanen
Tervehdys Hankoniemen Eläkkeensaajilta.
Oik. vasemmalle Antti ja Hely Haavisto, Osmo Pohjois-Koivisto ja Toivo Kavander.

Kuvat Jukka Kim

- 0 -

Jatkokevätkokous ja pihajuhlat 29.6.2021

Yhdistyksen sääntömääräinen jatkokevätkokous työskenteli Nakkilan työväentalon piha-alueella. Kokousyleisöä oli läsnä helteisessä säässä 24 henkeä. 
Esityslistalla olivat sääntöjen 11. § kevätkokouksen päätettäväksi osoittamat asiat. Kokous hyväksyi yhdistyksen tilinpäätöksen 2020, käsitteli ja hyväksyi toimintaselostuksen 2020 ja päätti myöntää tili- ja vastuuvapauden hallituksen jäsenille menneeltä varainhoitokaudelta. Toimintaselostuksen todettiin kuvaavan yhdistyksen toimintaa harvinaisen hyvin, kattavasti  ja tarkasti. Kokouksessa valittiin Nakkilan vanhusneuvostoon ehdokkaaksi kaudelle 2021-2025 Jukka Kim ja ehdolle hänen henkilökohtaiseksi varajäseneksi Rauni Lukka.
Pihajuhlissa oli todellinen lentokeli keskellä suvea. Jokaista läsnäollutta ilahdutti yhdistyksen jäsenen Anna-Maija Pentikäisen osallistuminen juhlaan. Hän saapui pitkän tauon jälkeen  yhdistyksen tapahtumaan ja se ilahdutti kaikkia sydänpohjaa myöden. 
Arpajaispöytä oli kattavampi kuin kertaakaan aikaisemmin ja arvat tekivät hyvin kauppansa. 
Pääemännät Rauni Lukka ja Henna Virtanen  sekä grillimestarina häärinyt Eijo Välimäki ansaitsevat erityiskiitokset yleisön hyödyksi tehdystä työstä.
Käyttäen tilaisuutta hyväksi suuren yleisön silmien alla palkittiin EKL:n Liikunnan haastekampanjassa 1.3–30.4.2021 menestyneet henkilöt.

 1. Yhdistyksen 30 € suuruisella lahjakortilla palkittiin arvan ratkaisulla Raija Koskinen. Viidellä henkilöllä oli tasasuoritukset elikkä 61. suorituskertaa. Heistä kolme osallistui arvontaan.
 2. Yhdistyksen 20 € suuruisella lahjakortilla palkittiin Oili Vainio 58. suorituskerralla.
 3. Puheenjohtajan 15 € suuruisella  keskivertosuorituksen kannustuspalkinnon lahjakortilla arvan ratkaisulla palkittiin Vuokko Sallinen. Laskennallinen keskiarvosuoritus oli 40,75/henkilö ja kaksi henkilöä (palkittu Vuokko Sallinen ja Outi Kilkku) pääsivät lähimmäksi sitä ja he saavuttivat kumpikin tulokseen 39,00.
 4. Puheenjohtajan 10 € suuruisella kannustuspalkinnon lahjakortilla kaikkien 24. osallistujan kesken arvan ratkaisulla palkittiin Oili Vainio.

Pihajuhlat ovat osa Nakkilan Eläkkeensaajien kesärytmiä, mukava kesätapahtuma on asettunut nykyään kiinteästi tapahtumakalenteriin.
Lisätietoja puh. 046 811 9074/Jukka Kim

Riitta ja Valde Perkiökangas seurasivat kokousta tarkkaavaisesti.
Grilli oli kuumana ja helteestä huolimatta makkara teki kauppansa hyvin.
Arpajasipöydän pääpalkinnon voitit Kirsti Pessi.
Anna-Maija Pentikäinen saapui pihajuhliin ja sen ilahdutti puheenjohtaja Jukka Kim'ä.
Työväentalon kuistilla oli hyvä ilmapiiri.
Pihajuhlan tapahtumia seurattiin tarkkana.

Kuvat Jukka Kim ja Su Ran Kim

- 0 -

Vetoomus Nakkilan vanhusneuvostolle

Nakkilassa esiintyi kuntavaalien aikana ikävää ja valitettavaa vaalihärintää,  tienvarsimainoksia tärveltiin sekä tuhottiin.  Moni ikäihminen pelkäsi lieveilmiötä ja säikähti lähes kotiovellaan tapahtunutta ilkivaltaa.
Ajankohtaisessa 17.6.2021 päivätyssä kirjeessään kunnan Vanhusneuvostolle Nakkilan Eläkkeensaajat vetoavat vaalirauhan takaamiseksi tulevaisuudessa.
Vetoomuksesta uutisoi Demokraatti.

Tärvelty tienvarsimaninos Nakkilan Kukonharjassa. Kuva Eetu Bragge
Vetoomuksessa otettiin kantaa vaalihärintään Nakkilassa.

- 0 -

SDP:n vaalivalvojaiset 13.6.2021

Nakkilan työväenyhdistys järjesti SDP:n vaalivalvojaiset komeissa puitteissa Nakkilan Koskilinnassa. Tilaisuuteen osallistui 10. ehdokasta puolisoineen.
Illan täytti vaalijännitys ja vilkas keskustelu sekä tuloksen etukäteisveikkailu. Ennakkoon mielipiteitä ja perusteluita vaalituloksen kääntymiseen suuntaan tai toiseen löytyi useita. Su Ran Kim onnistui veikkauksessaan nappiin ja oli yksin näiden veikkailujen keulassa.
SDP:n vaalitulos oli loistava ja sille ei löydy vertaista. Nakkilan ääniharva oli demareiden Eetu Bragge 135. äänellään. Puolueen saama ääniosuus oli 19,8% ja siinä on nousua +2,6% puolueen äänimäärän ollessa 466. Noilla numeroilla SDP saavutti +1 valtuustopaikkaa. 
Koskilinna oli hieno ja unohtumaton vaalivalvojaisten pitopaikka. Upeat puitteet lisäsivät vaalivoiton korkeaa tunnelmaa ja antoi varmuutta kotikunnan hyvästä tulevaisuudesta, johon demaripäättäjät vaikuttavat.
Lisätietoja Nakkilan työväenyhdistys puh. 050 434 2419/Taija Vettenranta

Ehdokas Taija Vettenranta vasemmalla, Eetu Bragge oikealla ja Jukka Kim edessä.
Kansainvälinen kaikui komeasti.
Hetki ennen tuloksen julistamista oli jännitystä täynnä.
Illallista syötiin pitkän pöydän ääressä. Oikealla Miika Taarmaa, Jenna Männistö, Maria Lehmuskallio-Loula, Tero Loula, Eetu Bragge pöydän päässä.
Erik Sallinen kiittää ehdokasryhmän toimintaa ja kaikkien pyyteetöntä työtä homman kotiin saamiseksi.
Demariryhmän saatua voiton, kuultiin Erik Sallisen kiitossanat ja hetkeä kuvattiin paljon.
Vaalivalvojaisten 10. ehdokasta. Takarivi vas. oikealle Eetu Bragge, Ari Lukka ja Heli Lukka. Seuraava rivi alaspäin vas. oikealle Erik Sallinen, Taija Vettenranta, Mari Nurmi, Maria Lehmuskallio-Loula. Seuraava rivi alaspäin vas. oikealle Jenna Männistö, edessä kärjessä Jukka Kim ja Su Ran Kim.

Kuvat Jukka Kim ja Su Ran Kim, kuvaaja Jani Kleemola

Vaalitalkoot

Kuntavaalit toimitetaan Suomessa sunnuntaina 13.6.2021. 
Kuntavaaleja silmällä pitäen Nakkilan työventalolla järjestettiin 19.5.2021 SDP:n vaalitalkoot. Paikalla oli ehdokakita ja osa tukiryhmää. Työn touhussa iskettiin tarinaa ja mukavalta näytti, kuinka Nakkilan Eläkkeensaajien ikäihmiset ja jäsenet olivat tasavertaisina täyttämässä talkootinkiään.
Nakkilan Työväenyhdistyksessä on todettu tyydytyksellä, kuinka Eläkkeensaajien puheenjohtaja Jukka Kim on asettunut ehdolle ja saanut itselleen vaalissa № 74.
Talkooväki toivoo sosialidemokraateille hyvää menestystä vaaleissa ja sitä tietysti haluaa runsaslukuinen Nakkilan ikäihmisten joukko. 

Pääministeri Sanna Marinin johdolla kuntavaaleihin.
Jenna Männistö, Heli Lukka ja Su Ran Kim tekevät pohjatyötä postereiden parissa.
Eetu Bragge ja Heli Lukka päällepäsmäreinä Jukka Kim'n liisteröidessä.
Eetu Bragge, Jenna Männistö, Jukka Kim, Taija Vettenranta ja Heli Lukka neuvonpidossa.
Su Ran Kim, Eetu Bragge ja Heli Lukka toteuttavat taas yhden Sanna Marin-posterin lähdön vaalikentille.

- 0 -

Sosialidemokraatit SDP

Kuntavaalit 2021

Olen ehdolla 13.6.2021 kuntavaaleissa Nakkilassa. Asettuminen ehdolle oli helppoa ja puolue SDP löytyi heti.  Haluan puolustaa ikääntyvien etuja ja nostaa esille meidän eläkkeensaajien osaamista sekä monipuolisia taitoja, joita meiltä löytyy.
Tunnen olevani oman yhdistyksen kärjessä ja nostamassa siten eläkeläisjärjestöä aina korkeammalle. Tiedän sen,  teidän avullanne se onnistuu.

 • Lähtekää vaaliin
 • Äänestäkää vaalissa – № 74
 • Valitkaa № 74 – Jukka Kim

Lisätietoja puh. 046 811 9074/Jukka Kim


- 0 -

Hallitus

Nakkilan Eläkkeensaajien hallitus kokoontui 3.5.2021 työväentalolla. Asialista oli pitkä ja siihen otettiin jämäkästi kantaa. Hallitus päätti kutsua Jatkokevätkokouksen koolle 29.6.2021. 
Heti kokouksen tauottua työväentalon piha-alueella jatketaan Pihajuhlien merkeissä.
Tilaisuudessa kahvi-, pulla-, ja makkaratarjoilua 4 € omavastuulla sekä arpajaiset. 

- 0 -

Vappu 2021

Nakkilan työväenjärjestöt tekivät vappuna tervehdyskäynnin niiden tovereiden hautamuistomerkille, jotka eivät palanneet luokkasodasta 1918 kotiin taikka menehtyivät sodan melskeen jo tauottua epäselvissä taikka kyseenalaisissa olosuhteissa. Muistomerkillä pidetty tilaisuus oli kaunis ja yksinkertainen sisältäen kulkueen kalmistoon ja siellä kukkalaitteen laskun.
Lisätietoja puh. 050 434 2419/Taija Vettenranta
Kuvat Jukka Kim ja Silja-Riitta Suonpää

Erik Sallinen (vas) ja Jukka Kim tilaisuuden pääteeksi hautausmaan keskuskäytävällä.
Punaiset kukat kuvaavat niiden henkilöiden maailmankatsomusta, jotka ovat tänne haudattuna.
Toisen kerran kuljettiin saattueena ilman lippulinnaa ja Suomen lippua johtuen Covid-19 rajoituksista.
Yksinkertainen tilaisuus on tullut päätökseen.
Kulkue siirtymässä kalmiston kesksukäytävää pitkin hautapaadelle.
Silja-Riitta Suonpää ja Erik Sallinen odottavat siirtymistä punaisten hautamuistomerkille.

– 0 –

Piirin kevätkokous Eurassa

EKL:n Satakunnan piirin kevätkokous työskenteli Euran työväentalolla 27.4.2021.  Nakkilan Eläkkeensaajia tilaisuudessa edusti Jukka Kim.
Puhetta kokouksessa  johti ryhdikkäästi Euran Eläkkeensaajien puheenjohtaja Liisa Nurminen.
Kokouksessa käsiteltiin yhdistyksen sääntöjen 14. § mainitut asiat ja tehtiin esitykset EKL:n XXI Liittokokouksen valiokuntiin sekä liiton hallitukseen ja -seuravaltuustoon.
Lisätietoja puh. 0500 326 355/Tuulikki Pajunen
Kuvat Marja-Liisa Kallionpää ja Jukka Kim

Salissa noudatettiin turvavälejä
Kokemäen Eläkkeensaajien puheenjohtaja Taimi Valtanen on aina luotettava yhteistyökumppani
Naapuri tyhdessä Kiukaisten Eläkkeensaajin Kari Krannila (vas) ja Nakkilan- Jukka Kim
Ulvilan Eläkkeensaajien Hannele Pohjavirta ja Veikko Virta työskentelivät intensiivisesti kevätkokouksessa

- 0 -

Kansainvälistä kirjeenvaihtoa

Ystäväni  herra Purevsuren Togtool kertoi kuulumisia Messengerissä viikolla 16/2021 Mongolian pääkaupungista Ulanbaatarista. Maan terveys- ja sairaalakoneisto on tiukoilla Covid-19 seurauksena. Vuosi takaperin pandemian alettua maa sulki yhtenä ensitoimenaan rajanylityspaikat kumpaankin naapurimaahansa, Kiinaan ja Venäjään.
Epidemia tilanne on ollut vaikea, mutta hallinnassa. Hiljakkoin 10.4.2021 suositeltiin kansalaisille omaehtoista kahden viikon karanteenia kotioloissa "älä tapaa ulkopuolisia – pysy perhepiirissä." Karanteeniohjeet olivat väljät ja niitä noudatettiin hissukseen ja rimaa hipoen. Sukurakkaille mongolialaisille perheen tapaaminen on aina ykkösprioriteetti. Suku ajaa kaiken ohitse.
Seuratessaan uutiskanavia ja Suomen tapahtumia herra Purevsuren Togtool sanoo ihailevansa vaimonsa Zhargalin kanssa Suomen päättäväistä ja  onnistunutta linjaa Koronaviruksen taltuttamisessa. 
He ymmärtävät ettei tilanne ole läheskään voitettu. Heidän muistonsa suomalaisista ja menttaliteetistaan antaa esimerkin mongolialaisille, miten hankala asia on voitettavissa. 
Eläkeikäisten liikuntaharrastus ja yleinen toimeliaisuus saa heidän arvostusta. He ovat varmoja, kuinka edellä mainituilla tekijöillä on vahva rooli epidemian murtamisessa.
Lisätietoja puh. 046 811 9074/Jukka Kim
Kuvat Jukka Kim'n kotikansio

Perhekuva juhlapöydästä kuukalenterin uutena vuotena 24.2.2021
Zhargal ja Purevsuren Togtool kotonaan helmikuussa 2021.

- 0 -

Koulutuspäivä jäsensihteereille ja yhdistysten sihteereille

EKL:n Satakunnan piirin jäsensihteereiden ja yhdistyksen sihteereiden koulutuspäivään 13.1.2021 Porin Liisanpuistossa osallistui 27. henkeä 13. yhdistyksestä. 
Kutsu osallistumaan saavutti järjestöväen hyvin ja kattavasti koko satakuntalaisen järjestökentän. 
Kouluttajana työskenteli EKL:n järjestöjohtaja PetraToivonen. 
Nakkilan Eläkkeensaajilla oli edustus tilaisuudessa ja oppia olivat saamassa. jäsenasiainhoitaja Arja Tarkkanen ja puheenjohtaja Jukka Kim. 
Esillä oli muitakin mielenkiintoisia järjestöasioita. Kaikkien käsiteltyjen asioiden rinnalla yhdistyksen lähettämiä henkilöitä kiinnostivat erityisesti yhdistyksen jäsenyyteen liittyvät kysymykset. 
Lisätitoja puh. 046 811 9074/Jukka Kim

Nakkilan Eläkkeensaajien jäsenasianhoitaja Arja Tarkkanen osallistui tilaisuuteen satalasissa.
Koronavirustilanne näkyy maskeina osallistujien kasvoilla.
Piirin laaja maantiede esittäytyy tässä, edustajia Kiukaisista, Kankaanpäästä ja Merikarvialta samassa kuvassa.