Yhdistysuutiset

Loistoa Eläkkeensaajassa № 1/2023 

Eläkkeensaaja lehden № 1/2023 etusivulla Nakkilan Eläkkeensaajien liikuntakerho harrastaa kuntoilua ja ryhmä etenee rytmikkäästi kohti päämäärää - vahvaa ja hyvää terveyttä. 
Eläkkeensaaja lehden painosmäärä on 74000 kpl ja se kattaa jokaisen eläkkeensaajakodin Suomessa.
Tällä kertaa Eläkkeensaajan teema on Luonto & ympäristö ja sehän sopii meille enemmän kuin hyvin. Usein liikuntaharjoitteet tehdään kuinka ollakkaan, puhtaassa luonnossa ja raikkaassa ulkoilmassa.
Hyvä me - Hyvä meidän yhdistys!
Lisätietoja puh. 044 299 4395/Raija Koskinen liikuntavastaava

Onnistuneet Joulutanssit 

Tanssiparketilla riitit tanssipareja
Tanssiyleisö oli Vanhassakylässä täysillä mukana tapahtumassa

Nakkilan Eläkkeensajien Joulutanssit järjestettiin 8.12.2022 Ulvilan Vanhankylän työväentalolla. Vapaaehtoisten pitkä työpäivä vaati voimia ja venymistä. Henkilökunnan panos on ylenpalttisen suuri ja ilman sitä, ei voida kuvitella tanssitilaisuuden onnistumista. Luotettavaan talkooväkeen ja sen tekemiseen tukeutuu yhdistys. Kiitos kuuluu työtä tehneille ja järjestelyyn osallistuneille. Yhdistys esittää kiitoksen trahteerauksesta  Raija, Koskiselle, Rauni Lukalle, Raija Musakalle, Kirsti Pessille, Arja Tarkkkaselle ja Eijo Välimäelle. Ilman panostanne emme olis selvineet päivän haasteista.
Yleisö löytää tiensä Joulutansseihin ja tilaisuudella on  tilausta ikäihmisten parissa. Kahvilapuheissa puhutaan kuinka päivän tanssituokio katkaisee joulunaluskiireet sopivasti. Lähtemällä Nakkilan Eläkkeensaajien Joulutansseihin kansa pääsee reuntoutumaan mukavan ja mieleisen liikunnan  - tanssin pariin.
Arpajaispöytä oli jälleen näkemisen- ja ihastuksen arvoinen. Kiitokset esitetään arpajaisvoittoja lahjoittaneille.
Päivä vaati paljon panostusta kaikilta vapaaehtoisilta. Lopputulemana se, että tilaisuus järjestettiin onnistuneesti ja tanssivieraat pääsivät parketille nauttimaan mukavasta harrastuksesta. Se toimii parhaan palautteena Nakkilan Eläkkeensaajien suuntaan.
Lisätietoja puh. 046 811 9074/Jukka Kim

Tämä kvartetti piti salin ja lipunmyynnin pyörimässä
Timanttinen viisikko piti puffetin pyörimässä. Kiitos Kirsti Pessi oik, Raija Musakka, Rauni Lukka, Arja Tarkkanen ja Raija Koskinen

Piirin syyskokous 

Porin Seudun ja Rauman Eläkkeensaajien edustajat työskentelyn parissa
Kyläsaaren kylätalo oln erinomainen kokouspaikka

EKL:n Satakunnan piirin sääntömääräinen syyskokous työskenteli 23.11.2022 Kyläsaaren kylätalolla Meri-Porin Eläkkeensaajien toimiessa tilaisuuden järjestäjänä. 
Kokouspaikan valinta meni heiltä täysin nappiin, viihtyisät ja valoisat tilat antoivat hyvät puitteet ison kokouksen työskentelyyn.
Piirin talous puhutti kokousväkeä, asiaa fundeerattiin monelta suunnalta.  Päätettiin ottaa asiaan piukka linja ja nostaa jäsenmaksun suuruutta 0,20 €/hlö 2023.
Puheenjohtajasta äänestettiin suljetussa lippuäänestyksessä. Tuloksena Tuulikki Pajunen sai 20 ja Erkki Raittila 9 ääntä. Vaalin tuloksena Tuulikki Pajunen jatkaa piirin kärjessä.
Piirihallitukseen 2023 valittiin Nakkilan Eläkkeensaajista

 • Jukka Kim ja hänen varahenkilöksi Arja Tarkkanen

Piirin talouden luottamustehtävään 2023 valittiin Nakkilan Eläkkeensaajista

 • Riitta Laakkonen varsinaiseksi toiminnantarkastajaksi 
  Lisätietoja puh. 046 811 9074//Jukka Kim

Yhteistyötä Huittisten Eläkkeensaajien kanssa

Syksyn aikana Huittisten Eläkkeensaajissa kohosi tarvetta ikääntyneiden tietokonekoulutukseen. Ajatuksena oli käydä nykykoneita läpi aivan perusteista lähtien. Yhdistys kääntyi asiassa Nakkilan Eläkkeensaajien puoleen ja pyysi kouluttajaksi allekirjoittanutta. Viime vuodelta yhteistyöstä Nakkilan kanssa oli hyviä tuloksia sillä, koulutusvastaava Seppo Tarkkanen veti silloin läpi Huittisissa älypuhelinopintojakson. Koulutettavia auditoriossa oli tällä kertaa 13. henkeä ja se on komea digiloikka huittislaisille.
Tässä tietoa, kuinka asionti nettipateekissa järjestettiin opetustilanteessa.
Koulutus palasteltiin kahteen osaan, ATK:n perusteet ja nettisurffailu. Siinä tutustuttiin netin hyviin puoliin ja tietysti sudenkuoppiin. Nettiasioinnin koulutukseen otettiin alusta alkaen olennaisena osana asiointi Yliopiston Apteekin verkkoapteekissa. Yhteistyössä apteekin asiakaspalvelun kanssa koulutus konkretisoitiin ja idealle annettiin yhteiset toimintaraamit. Se sopi koulutusrytmiin ja aiheen etenemiseen koulutettavien vaatimassa tahdissa. Tavoitteena oli tutustuttaa ikäihmiset turvalliseen, nopeaan kotoa tai älylaitteelta tapahtuvaan asiointiin verkkoapteekissa ja siihen mikä merkitys e-resepteillä on. Yksikään auditoriossa istunut ei ollut koskaan käyttänyt sähköistä apteekkia.
Kirjautuminen palveluun ja keskusteluyhteyden saaminen farmaseuttiin kävi hetkessä. Kouluttajana etenin reittiä reseptilääkkeiden ostamiseen, vaikkakin koulutuksessa hankin ainoastaan omahoitolääkkeitä. Tämä oli tärkeää näyttää, tässä kohtaa kaikki näkivät kuinka edellä mainitut e-reseptit toimivat. Asiointi farmaseutin kanssa sujui helposti, auditorio pystyi seuraamaan asioinnin edistymistä puhekuplan välityksellä. Farmaseutti teki tarkentavia kysymyksiä lääkkeiden toimittamiseen, tarvitsenko mahdollisesti jotain muita lääkkeitä? Palvelu oli joustavaa. 
Auditoriossa minulle esitetiin tarkentava kysymys, kuinka hyvin tunnen farmaseutin, joka minua palvelee?  Vastasin kuulijoille, en voi tuntea häntä. Sillä hän on sähköisen apteekin palveluksessa, enkä minä en voi tuntea siellä ketään.  Farmaseutilla saattaa olla joka vuoroon keksitty nimi, jota hän käyttää vain yhden työvuoronsa ajan. Turvaseikkana nostin tämän esiin. En edes tiedä missä apteekki todellisuudessa sijaitsee.  Tämä oli oiva osoitus sähköisen palvelun turvallisuudesta.  Järjestetty harjoitus vei aikaa noin 20 min. Aivan lopuksi farmaseutti kertoi lääkkeiden toimitusvaihtoehdoista. Se oli hyvä sillä, näin nähtiin, kuinka apteekilla on valmiudet toimittaa lääkelähetys perille turvallisesti
Lisätietoja puh. 046 811 9074/Jukka Kim 

Tervehdys mongolialaiselta eläkeläiseltä

Turanuksen avaussanat kilpailun johtaja Purevsuren Togtool
Turnaus menossa kuumimmillaan

Pidän yllä ystävyyttä ja kirjeenvaihtoa mongolialaisen ysätäväni Purevsuren Togtoolin kanssa. Olemme opiskelleet samaan aikaan Neuvostoliitossa Valko-Venäjällä. Välillä kontaktit tuntuivat kuihtuvan käsiin, mutta internetin ihmeellisen maailman avulla olemma löytäneet toisemme ja se lämmittää sydämiä täällä Nakkilassa kuin myös Mongolian pääkaupungissa Ulan-Batorissa.
Hän seuraa Nakkilan Eläkkeensaajien tapahtumia tasaiseen tahtiin ja tuntuu olevan  hyvin selvillä, mitä  me teemme. 
Purevsuren Togtool on eläköitynyt noin kolme vuotta sitten. Hän työskenteli matematiikan opettajana opiskeluajan jälkeisen rupeaman Ulan-Batorin keskikoulussa № 61. 
Äskettäin sain häneltä innostuneen viestin puhelimeen. Huomasin välittömästi, kuinka kaveri oli henkeä täynnä. Hän kertoi viestissään sen, miten aikaisemmassa työpaikassaan järjestettiin shakki-, ja tammiturnaus. Vielä työskennellessään hän oli toiminut kaikki vuodet shakki-, ja tammikerhon ohjaajana ja vetäjänä. Ystäväni oli ylpeänä ja mielissään, tällä kertaa koulun opiskelijoiden aloitteesta turnaus kantoi nimeä "Shakki-, ja tammiturnaus nimetty Purevsuren Togtoolille". Se oli ensimmäinen kerta koulun historiassa ja tulevaisuudessa turnaus kantaa ystäväni nimeä.
Turnaukseen osallistui 8-12 luokkalaisia kilpailijoita 49. Kilpailujen johtajana ja ylituomarina toimi tietysti – ystäväni. 
Hän kertoi kuinka päivästä oli tehty unohtumaton. Koskaan ennen, hän itse ei ole ollut niin innostunut shakista ja tammenpeluusta kuin tuona lokakuun päivänä. 
Virus oli voitettu, opiskelijat istuivat pelipöytien ääressä huippukuntoisina ja kilpailujännitys oli valtava. Ystäväni kertoi, kuinka iloinen ja tyytyväinen hän on nähdessään eläkepäivillään sen, miten aikaisemmin tehty työ tuottaa tulosta ja kantaa vahvasti eteenpäin. Nuoriso on innokkaasti pelissä mukana ja heidän matemaattinen lahjakkuutensa hioutuu paremmaksi ja kovemmaksi pelin tiimellyksessä.
Mongolialainen elänmänmeno poikkeaa paljon meikäläisestä. Heidän eläkkeensaajilta ja koko yhetiskunnasta puuttuu lähes tyystin kolmas sektori. Sen antama turva on langan ohut. Purevsuren Togtool pitää ensiarvoisen tärkeänä, että hän voi ja pääsee tekemisiin entisen työpaikkansa kanssa. Se antaa varmuuttaa ja turvaa siitä, kuinka hyödyllinen eläkkeellä oleva toimintakykyinen kansalinen on  yhteiskunnalle. Näin syntyy side, joka kantaa vuodesta toiseen eläkkeellä ollessakin.
Teksti Jukka Kim
Kuvat Ajuush Munhzimeg

Trnaus aloitettiin Bugd Nairamdak Mongol kansallishymnillä
Turnauksen palkintojen jakotilaisuus

Sokkomatka 

Nostalgiamuseolla Marttilassa otettiin ryhmäkuva
Pyörnin Käsityökahvila Lapissa oli tunnelmaa täynnä

Yhdistyksen ensinmmäinen laatuaan Sokkomatka toteutettiin 21.9.2022 lähdöllä  ja järjestelyrattaat oli rasvattu huolella. Matkalle osallistui 15 henkeä.
Ennen lähtöä aprikoitiin kysymystä, mistä me tänään itsemme lopulta löydetään? Linja-auton lähdettyä kulkuun koettiin ensinmmäinen yllätys. Heti alkuun ohjelmistossa oli ovela ketunsilmukka. Kuinka niin pieni yllätys tutussa ympäristössä osaakin aiheuttaa oikein paljon parranpärinää. Ketunsilmukasta saatiin alkutuntumaa päivään. Tämä oli vasta alkua, tähän...
Reitin varrelle osuneet ns. varmat kohteet vilistivät ohitse. Hetki oltiin varmoja seuraavasta osoitteesta. No ei, ohi meni sekin. Jälleen riitti pohtimista mihin mennään? 
Putken päässä näkyi valoa Marttilassa, siellä saavuttiin Nostalgiamuseoon. Museota pitää yllä Aila Aumala 24. vuoden ajan. Hän on intohimoinen museoihminen ja kerännyt noin 30000 esinettä maatalousmiljöössä sijaitsevaan museoonsa. Suurimmat ovat tappurikoneita ja traktoreita, joukossa on kolme sekatavarakauppaa iraimistoineen. Nakkilan Eläkkeensaajien ryhmä ajoi kuin suorinta pikatietä lapsuuteensa.
Matkavastaava Seppo Tarkkanen oli sanojen mukaan järjestänyt mehukkaan "grillilounaan". Montaa tuttua paikkaa tarjottiin grillisavun pitopaikaksi, mutta kaikki arvaukset menivät nekin filttiin.
Matkapäivää jatkettiin "kohti tiheempiä metsiä ja kapeampia teitä". Lopulta silmien edessä oli Enkelipuisto ja ryhmän otti vastaan sen taiteilija sekä isäntä Kyösti Iitti. Hän esitteli ryhmälle laajoin sanakääntein ja kansalaisiin tarttuvin jutuin taiteellista työtään, joidenkin veistosten takana olevaa tarinaa ja miten idea tai raaka-aineet ovat saatu tontille. Oma nähtävyytensä on 0,5  ha kokoinen tekojärvi, joka on oleellinen osa Enkelipuistoa ja patsaiden sijoittelua sinne.  Ruostumattomasta teräksestä muotonsa saaneet veisokset ovat ihmeellinen kokonaisuus keskellä metsikköä.
Enkelipuistosta tie vei kohti Lappia. Niinpä kolmantena kohteena oli kaikkien matkalaisten salettina pitämä "no, nyt sitten juodaan kaffeet  Kivikylän kippolassa". Äsh, ja pieleen meni tämäkin varovainen arvaus. Hämmästys matkustamossa oli valtaisa linja-auton kaartaessa Pyörnin Käsityökahvilan eteen parkkiin. Mikä aarreaitta ja innostavien tavaroiden löytökori se olikaan! 
Kahvia juodessa mietittiin, kuinka matkavastaava oli kyennyt säilyttämään ns. radiohiljaisuuden ja laatimaan yllätyksiä täynnä olevan ohjelman? Voidaan sanoa, kuinka yksikään linjuriin noussut ei osannut sanoa aamulla, mistä päin maaikuntaa illalla palaa lähtöpaikalle Nakkila työväentalolle. 
Matkaseurue esittää syvät kiitokset päivän annista matkavastaava Seppo Tarkkaselle ja osaavalle bussinkuljettaja Jarmo Männistölle.
Lisätietojapuh.  046 811 9074/Jukka Kim

Enkelipuistossa riitti nähtävää
Nostalgiamuseon sissäntulo sinällään oli kiinnostava

Sokkomatkan kuvat Jukka Kim ja Seppo Tarkkanen

Seuraparlamentti 

Nakkilan Eläkkeensaajien puheenjohtaja Jukka Kim Kuva Valokuvaamo Raimo Räihä

Nakkilan kunnan seuraparlamenttiin 12.9.2022 Liikuntakeskuksella kokoontuneessa yhdistysillassa, valittiin toimikaudeksi 2023-2024 eläkeläisjärjestöjen mandaatilla Nakkilan Eläkkeensaajista Jukka Kim. 
Seuraparlamentti on neuvoa-antava elin ja siiihen kuuluu

 • eläkeläisjärjestöjen yksi edustaja
 • hyväntekeväisyysjärjestöjen yksi edustaja
 • kulttuurijärjestöjen yksi edustaja
 • luottamushenkilöiden kaksi edustajaa
 • nuorisojärjestöjen yksi edustaja 
 • urheiluseurojen kaksi edustajaa 

Tilaisuudessa valittu seuraparlamentti aloittaa työskentelyn uudessa kokoonpanossa 1.1.2023.
Lisätietoja Nakkilan kunta puh. 044 747 5914/Sari Ketola

Amazing Race Nakkila

Nakkilan Eläkkeensaajilla oli luontoon liittyvä rastitehtävä.
Turvavarusteet päälle ja ajo kohti seuraavaa rastia.

Amazing Race Nakkila ajettiin 10.9.2022 toista kertaa, järjestäjänä toimi Nakkilan kunta. 
Reitti polveili läpi hienon satakuntalaisen maiseman ja Nakkila esittäytyi upeassa syyspuvussaan. 
Reitin pituus oli noin 14,5 – 15,0 km. Rasteilla kilpailijat ratkoivat tehtäviä ja aivopähkinöitä.
Rastivastuussa yhdellä pisteellä oli Nakkilan Eläkkeensaajat ry. Yhdistys osallistui ensikertaa tapahtumaan ja ylläpiti rastia № 4. Kilpailun aikana siellä otettiin vastaan 11. joukkuetta. Niistä nuorten sarjassa ajavia kolme, joissa kaikkiaan kahdeksan kilpailijaa. Aikuisten sarjassa ajoi kahdeksan joukkuetta  ja niissä 25. kilpailijaa. Yhteenlaskien kilpailijoita oli 33 henkilöä.
Eläkkeensaajien rastilla esitettyyn kysymykseen antoivat oikean vastauksen:
- Käläviän Telinevoimistelijat
- Vauhtimummmut (Ansku ja Emma)
Hienoa aivotyötä kummaltakin joukkueelta pyöräkilpailun kuumassa tuiskeessa. Onnittelut!
Nakkilan Eläkkeensaajat ry. kiittää kaikkia osapuolia yhteistyöstä ja mahdollisuudesta olla järjestämässä liikunnallista tapahtumaa kuntalaisten parhaaksi! Amazing Race Nakkila on timantin kirkas liikuntatapahtuma!
Lisätietoja  Nakkilan kunta puh. 044 747 5915/Linda Kekki

Nuorten sarjan parhaimistoa. Onnittelut kilpaan osallistuneille! Kuva Nakkilan kunta
Aikuisten sarjan parhaimistoa. Onnittelua kilpaan osallistuneille! Kuva Nakkilan kunta

Kutsujuhlat kaikille

Tanssiparketilla vallitsi lentokeli.
Buffetin palvelut ovat tärkeässä osassa pitkän tanssipäivän aikana.

Eläkkeensaajat järjesti 8.9.2022 Nakkilan työväentalolla Kutsujuhlat kaikille. 
Korona alkaa antamaan periksi ja tanssiyleisö on löytänyt tien tanssi-iltapäiviin. Se on hyvä asia ja yleisö nauttiin tavatessaan toisia samanhenkisiä tanssimusiikista pitäviä henkilöitä.
Juhlatalon koristelusta ja kaunistuksesta vastasi Raija Koskinen. Hän käytti vieraiden silmäniloksi syksyisen satakauntalaisen luonnon lahjoittamia elementtejä. Kerrassaan upeaa työtä ja paljon iloa tuottavaa pohjatyötä onnistuneen juhlapäivän eteen.
Yhdistys esittää suurkiitokset Kirsti Pessin johtamalle vapaaehtoisten keittiötyöryhmälle: Raija Koskinen, Vuokko Laaksonen ja Rauni Lukka. Tilaisuuden trahteeraus oli ensiluokkaista työtä. Ilman teidän valtavaa työpanostanne, emme voisi järjestää vaativia juhlatilaisuuksia. 
Vuokko Sallisen työskentely arapajaisten myynnissä oli vakuuttavaa luokkaa. Kaiken tämän lisäksi, arpajaisten voittopöytä oli   rikas. Eijo Välimäki piti rattaat pyörimässä ja huolehti tilaisuuden yleisjärjestelyjen sujumisesta. Tanssimusiikkia soitti nakkilalainen Duo Kulkurit - Jussi ja Martti Henttonen. Osa tanssiyleisöä saapui työväentalolle ainostaan tanssimaan ja kuulemaan heidän esiintymistään. 
Mieleenpainuvin asia juhlassa Eläkkeensaajien kannalta oli, kuinka työväentalon ovesta käveli sisään yhdistyksen uusin jäsen. Se oli harvinaista ja yllättävää. Nämä kutsujuhlat eivät hevin unohdu. Uusi jäsen kutsujuhlista - se vasta oli järjestäjille mieluisaa.
Lisätietoja puh. 046 811 9074/Jukka Kim

Duo Kulkurit soittaa, vas. Jussi Henttonen ja oik. Martti Henttonen.
Raija Koskisen huonetilan kaunistukset ovat hienoja.

Paas poiketen-koulutus

Koultuksessa oli henkilöitä laajalta säteeltä. Kuvassa edessä Aila Manninen, takanaan Marja-Liisa Saares ja Erkki Järvinen. Vasemmalla takana Marketta Korhonen
Taukojumppana tanssitettiin tulitikkua etusormen välissä ja sen paikkaa musiikin tahdissa vaihtaen. Mallia näyttävät Leila Peuna ja Matti Kulmala.

Eläkkeensaajilla on käytössään vahva instrumentti Elinvoimaa-koulutukset. Niillä haetaan entistä pehmeäpää ja paremmin perille menevää kärkeä ikäihmisten pahenevan ongelman, yksinäisyyden torjuntaan.
Kutsumaton vieras, Koronavirus, asetti monet ikäihmiset asemaan, josta heidän on ollut vaikea päästä ulos. Vaikka henkilön luona käy työnsä puolesta ammattiauttajia ja hoitohenkilökuntaa, usein kodissaan yksin elävä vanhus jää neljän sisään, tuntien siellä musertavaa yksinäisyyttä ja pelkoa sen muuttumisesta hallitsevaksi.
Yhdistyskentässä on huomattu ongelman laajuus, sen vakavuus ja laitettu merkille, kuinka tässä asiassa osapuolia on useita. Ikäihmisen lisäksi, hänen lähipiirinsä, naapurit, kuntasektori, hoitohenkilökunta. Heitä on tilanteesta riippuen varmaan toisiakin.
Eläkkeensaajissa on meneillään Paas poiketen-koulutus vapaaehtoisille henkilöille, jotka ovat sitoutuneita ja valmiita auttamaan henkilöitä, jotka ovat syystä tai toisesta ilman seuraa. Koulutuksia on järjestetty EKL:n Rajaniemen lomakeskuksessa keväällä ja syyskuussa. Paas poiketen-kulutuksen aikana käydään läpi tarkkaan asetelmaa, vastaanottava henkilö kontra vierailija. Moneen kertaan aineistossa ja alustuksissa korostetaan sitä, kuinka osapuolet ovat tasa-arvoisia. On suotavaa, kuinka ikäihminen itse kertoo mahdollisesta yksinäisyydestään, sen syistä, tuntemuksista ja kuinka haluaa päästä pois tästä tielanteesta.
Lisätietoja puh. 050 522 1946/Paula Noresvuo

Piirillä onnistunut Ideariihi

Pirjo Mäki ja Veijo Rantanen Porin Seudun Eläkkeensaajista osallistuivat aktiivisesti tilaisuuteen
Eija Alakoski Huittisita ja Eijo Välimäki Nakkilasta työnsä parissa.

Piirin Ideariiheen 18.8.2022 harjavaltalaiseen Ravintola Hakuninmäkeen saapui osallistujia 11. yhdistyksestä 30 järjestöaktiivia. Nakkilan Eläkkeesaajia tilaisuudessa edustivat puheenjohtaja Jukka Kim ja varapuheenjohtaja Eijo Välimäki. 
EKL:n Satakunnan piirin puheenjohtaja Tuulikki Pajunen oli syystäkin tyytyväinen onnistuneeseen tapahtumaan ja tilaisuuden läpimenoon.
Hyvin valmisteltu tilaisuus ja pohjustaminen tuottivat tulosta. Keskustelu oli rikasta ja mielipiteitä vaihdettiin paljon. Keskustelun aikana piirin toiminta sai välillä tulitusta siitä ainoasta oikeasta osoitteesta - jäsenyhdistyksistä ja kentältä. Myös ruusuille annettiin sijaa ja tilaa. Merkittävä osa ajasta käytettiin piirin ja yhdistyten yhteistyön haarukointiin ja kuinka sitä voidaan elävöittää sekä monipuolistaa. 
Tilaisuudessa pohdittiin järjestötyön merkistystä, sen osaamisen katoamista ja yhdistykseen sitoutumisen putoamista pelottavan alas. Nähtiin tärkeäksi myös yhdistysten rutiinitoimintojen turvaaminen. 
Yhdistysten hyvinä esimerkkeinä nostetiiin toistuvasti esiin liikunta ja sen harrastaminen. Se puhutti ja siihen suhtaudutaan eri puolilla piiriä vakavuudella.
Hyvänä asiana nähtiin kyseinen Ideariihi ja sen työilmapiiri. Yksimielisesti päätettiin jatkaa virinnyttä mallikelpoista käytäntöä ja jatkossa odotetaan tämän tyylisiä yhdistystapaamisia.  
Lisätietoja puh. 046 811 9074/Jukka Kim

Pöydissä riitti väkeä, se on hyvä merkki vireästä yhdistystoiminnasta.
Pöydissä oli yhdistysväkeä runsaasti.

– 0 –

Ilmastomuutos kunnissa 

Eläkkeensaajien "Ilmastomuutos ja ikäihmiset" koulutusjakson toinen osio "Jätehuolto kunnissa ja ilmastomuutos kunnissa" keräsi 30.5.2022 Nakkilan Liikuntakeskuksen kahvioon 22. hengen yleisön. Vieraaksi saapui DI, Nakkila-Kokemäki ympäristöasiantutija Kari Ylikoski.
Hänen esityksensä oli rautainen ja sisältäen faktoja sekä paikkakunta-asiantuntemusta mielekkäällä tavalla esitettynä. Vieraan avoin ja vapaa esityksen avaaminen sekä vastaanottavainen tyyli mahdollisti hyvän vuorovaikutuksen yleisön ja esiintyjän välillä.
Oltiin suurten ja perustavaa laatua olevien kysymysten äärellä. Ympäristöasiantuntijan esitys oli hyvä esimerkki siitä, kuinka huhtikuussa dosentti Jouko Jokisalon pitämä globaaliluento ilmastomuutoksesta on paikallaan Nakkilassa ja Satakunnassa, eli paikallistasolla.
Kari Ylikosken kutsuminen luennoitsijaksi kevään viimeiseen kerhoon oli timanttinen päätös onnistuneeseen helmikuussa alkaneeseen kerhojaksoon.
Lisätietoja puh. 050 372 0098/Seppo Tarkkanen opintovastaava

Kerhoon 30.5.2022 kokoontui 22. jäsentä.
Päivän vieras Kari Ylikoski esiintyi hyvin ja vauhdikkaasti.

– 0 –

Kalustoluettelo

Talkookahvit juotiin työn ohessa.
Raija Koskinen jynssäsi jääkaapin ritilätkin samaan hyömyyn

Nakkilan Eläkkeensaajien kalustoluetteloa ajan tasaistettiin 25.5.2022 talkooväen Raija Koskinen, Rauni Lukka ja Kirsti Pessi voimin.
Alkuun urakka vaati miettimistä, kaikki liikkeet ja tavaroiden siirrot harkittiin huolella. Vain siten kolmikko pysyi työrytmissä ja kaulustoluettelo sai muotonsa, johon on helppo tukeutua jatkossa.
Yhdistys kiittää pyyteettömiä vapaaehtoisia ja arvostaa teidän isoa työpanosta! Ilman  suunnitelmallista työtänne, kalustoluetteloa ei olisi saatu aikaiseksi.
Lisätietoja puh. 046 811 9074/Jukka Kim 

Tekemistä riitti koko päiväksi
Eläkkeensaajien talkoopäivä oli touhua täynnä

– 0 –

Kerho 2.5.2022

Sivistysjohtaja Riikka Kuusisto-Kajander valmistutuu esitykseen
Työväentalolle kokoonnuttiin heti vapun jälkeen

Nakkilan Eläkkeensaajien kerho kokoontui työväentalolla 2.5.2022 ja yleisöä oli upeasti 24 henkeä. Päivä hipoi täydellisyyttä, kiitos siitä kuuluu yhdistyksen jäsenille, jotka saapuivat kerhotilaisuuteen sankoin joukoin. 
Vieraana yhdistyksellä oli Nakkilan sivistysjohtaja Riikka Kuusisto-Kajander. Hän tuli yhdistyksen kutsumana tilaisuuteen ja käytti vierailumahdollisuuden hyväkseen. Uutena viranhaltijana kontaktien luominen ja niiden saaminen nakkilalaiseen yhdistyskenttään on hänelle ensiarvoisen tärkeää.
Esityksesäään Riikka Kuusisto-Kajander käsitteli kunnan ikäihmisille suunnattuja palveluja ja kuinka niistä voitaisiin tehdä täsmäkohteita. Toisena yhteistyökuviona voisi olla ikäihmisten vierailut kouluun, jossa nuoriso opastaisi ikääntyneitä esimerkiksi älypuhelinten käyttöön ja ikääntyneet puolestaan jakavat tietoa ja kokemusta laajasta elämänkirjostaan.
Lisätietoja puh. 046 811 9074/Jukka Kim

Naisten pöydässä kuunneltiin sivistysjohtajan esitystä
Seppo Tarkkanen käytti tilaisuutta hyväksi ja kertoi yhdistyksen matkasuunnitelmista

– 0 –

Liittovaltuusto

Käpylän työväentalolla kuin tilauksesta Ukrainan värit kukkaloistossaan Kuva EKL:n kuvapankki

EKL:n liittovaltuuston sääntömääräisessä kevätkokouksessa 28.4.2022 Satakunnan piiriä koskevana asia käsiteltiin liittohallituksen varsinaisen jäsenen henkilökohtaisen varajäsenen valinta. Tehtävään valittiin Erkki Raittila.
Kokouksen alussa salin täyteiselle yleisölle etäyhteydellä esiintyi vanhusasianvaltuutettu Päivi Topo. 
Hänen hyvä puheenvuoro nosti rakentaavaa keskustelua ja monipuolista mielipiteiden vaihtoa.
Liittovaltuustossa Satakuntaa edustettiin taydellä kolmen hengen ryhmityksellä. Tuulikki Pajunen EKL:n hallituksen jäsen, Jukka Kim valtuuston varsinainen jäsen ja Meeri Lamminen valtuuston toisena varajäsenenä täyttivät paikkansa hyvin.
Nakkilan Eläkkeensaajien Jukka Kim'lle, joka valittiin tehtäväänsä EKL:n XXI liittokokouksessa, valtuustonkokous oli ensimmäinen.
Listätietoja puh. 0500 326 355/Tuulikki Pajunen

Tuulikki Pajunen etualalla ja vieressään Meeri Lamminen edustivat Satakuntaa hyvin Kuva Jukka Kim
Meeri Lamminen (etualalla) on tottunut valtuuston työskentelyyn Kuva Jukka Kim

– 0 –

Ilmastomuutos = Ilmastokriisi

Liikuntakeskuksen kahviossa oli hyvin väkeä, 19. osanottajaa Hyvä me- hyvä meidän yhdistys!
Naisten pöydässä kuuneltiin esitystä tarkkaavaisesti

Nakkilan Liikuntakeskuksella 4.4.2022 kuultiinasiaa ja salissa kuulijat keskittyivät Nakkilan Eläkkeensaajen järjestämään  alustus-, ja keskustelutilaisuuden  aiheena "Ilmastomuutos ja ikäihmiset".  
Esitys sisälsi tietoa ja sen etenemistä oli helppo seurata. Luennon faktat pysäyttivät kuulijat moneen kertaan hurjien tosiasioiden keskelle. Dosentti Jouko Jokisalon esitys oli laadittu sellaiseksi, että läsnäolijoille ei jäänyt epäselväksi, kuinka vakavan asian ympärillä liikutaan, mitkä ovat tämän globaalin ongelman perimäiset vaarat. Puheenvuoron aikana voitiin havaita, kuinka alustaja itse oli sisäistänyt täysin Ilmastokriisin, hän todella tiesi mistä puhui.
Yleisöä salissa 19 henkeä ja totta, muutama henkilö oli estynyt tulemasta alustustilaisuuteen yhdistystehtävien takia taikka muun syyn vuoksi.
Heti kärkeen Nakkilaan luennoitsijaksi saatu, dosentti Jouko Jokisalo otti perspektiiviä asioihin. Hän siirtyi käyttämään termiä  – Ilmastokriisi. Se kuvaa hänen ja monen muun akateemisesti oppineen mielestä ongelmaa paremmin.
Alustuksessaan hän tarkasteli miten tähän on tultu ja kuinka pitkällä aikajänteellä  ilmastokriisin vaikutuksia on vääristelty  vuosikymmenten ajan. On pelattu niin sanotusti kaikki aika pois kellosta. Tämän kaiken takana ovat isot kansainväliset öljynjalostusyhtiöt, öljyntuottajamaat ja valtavat sekä järjettömän suuret rahasummat. Nyt on jo myöhäistä ja meidän täytyy toimia siten, että asioihin saadaan vauhtia. 
Ikääntyvien terveyteen ilmastokriisillä on merkittävä vaikutus. Hengityselinsairauksien, sydän- ja verisuonitautien lisääntymiseen, allergioihin ja ylipitkiin helleaaltoihin tulevaisuudessa ikäihmisiä menehtyy enemmän ja suurempia joukkoja aina useammalla mantereella. Heikon teveyden ja vaatimattoman tulotason ikäihmisillä on edessään kurjat ajat.
Ilmastokriisillä on  valtavia sosiaalisia vaikutuksia ja ne heijastuvat yhteiskuntaan voimakkaasti. Tässä vaiheessa kaikkea ei vielä voida ennustaa sillä, asioista on tutkimustietoa pieni määrä.
Ilmastokriisi ei kosketa pelkästään ikäihmisiä, se on kaikkien maapallon asukkaiden globaaliongelma, se koskettaa pahiten huonossa taloudellisessa asemassa olevia ja sitä kautta eläkeläisiä ja ikääntyviä. Siksi asioihin täytyy ottaa rivakasti kantaa sillä, vain siten saamme meille eläkeikäisille vielä mahdollisuuden toimia itsemme ja kaikkien muiden puolesta.
Lisätietoja puh. 046 811 9074/Jukka Kim

Liikuntakerho on putkessa

Uusi konsepti veti väkeä kokoontumiseen hyvin
Liikuntakerhoissa on ollut hyvin väki liikeellä

Eläkkeensaajien liikuntakerho on kevään aikana ollut todella suosittu. Tänä vuonna on järjestetty neljä opintopiiriä ja niihin oma alustus ja keskutelu sekä lopuksi tuolijumppa tai osallistuminen kuntosalilla.
Jäsenet ovat ottaneet liikuntakerhon omakseen ja neljässä kerhossa on kävijöitä ollut 60. henkeä. Liikuntavastaava ja opinstovastaava Seppo Tarkkanen ovat aiheesta ylpeitäonnistumisestaan ja jäsenten aktiivisesta liikehdinnästä. On hienoa nähdä, kuinka jäsenet ovat olleet mukana kaikessa ja osallistuneet hurjasti hyvin laadittuun ohjelmaan. Kiitos esitetään yhteistyökumppaneille, Nakkilan apteekkari Päivi Mäkelälle, Nakkilan kunnan liikuntaohjaaja Veera Tiilikaiselle, Kessoten fysioterapeuteille Maili Vuoristolle ja Irma Hämäläiselle.  
Kevään aikana käsiteltiin mm. seuraavia aiheita:

 • Liikunnan merkitys ikäihmisen hyvinvoinnissa, Maili Vuoristo Kessote
 • Vitamiinien ja hivenaineiden merkitys kehon hyvinvoinnissa ja liikunnan määrän kasvaessa, Päivi Mäkelä Nakkilan Apteekki
 • Kuntosalilaitteiden ja turvallinen ja optimaalinen käyttö, Veera Tiilikainen Nakkilan kunta
 • Fysioterapien merkitys ikäihmisen arkielämässä, Irma Hämäläinen Kessote

– 0 –

Kevätkokous 2022

Nakkilan Eläkekensaajat ry. sääntömääräinen kevätkokous työskenteli 21.3.2022 Nakkilan Liikuntakeskuksella. Tilaisuuteen saapui 18. yhdistyksen jäsententä. Trahteerauksesta huolehtivat Arja ja Seppo Tarkkanen.
Kokouksessa käsiteltiin sääntöjen § 11 kevätkokoukselle osoittamat asiat. Niiden lisäksi esillä olivat yhdistyksen uudet mallisäännöt, jotka EKL:n XXI liittokokous  3–4.11.2021 hyväksyi käyttöönotettavaksi. 
Kevätkokous hyväksyi toimintakertomuksen 2021, joka keräsi kiitosta laajasta yhdistyksen toimintaa valaisseesta kuvauksesta. Salipuheenvuoroissa kiitoksen sanat osoitettiin yhdistyksen huolelliselle ja tarkalle taloudenpidolle. 
Yhdistyksen vastuuhenkilöille myönnettiin tili- ja vastuuvapaus varainhoitokaudelta 2021.
Lisätietoja puh. 046 811 9074/Jukka Kim

Kevätkokous nautti Arja ja Seppo Tarkkasen junailemat pullakahvit.
Kevätkokous kokoontui Liikuntakeskuksen kahviossa.

Kuvat Jukka Kim

– 0 –

Omat kutsujuhlat 

Nakkilan Eläkkeensaajat ry. järjesti onnistuneet kutsujuhlat 10.3.2022 Vanhankylän työväentalolla Vanhassa -Ulvilassa.
Yleisö tavoitti tilaisuuden ja tanssiparketilla kävi vilske. Musiikista vastasi Duo Kulkurit. 
Monet tansseihin saapuneet olivat hyvillä mielin, kuinka Nakkilan Eläkkeensaajat avasi kutsujuhlansa ja kansa pääsi mieliharrastuksensa pariin – tanssimaan. Tanssiyleisön parissa oli vilkasta puheensoruinaa buffetin kaffekupposenkin ääressä, kuulumisia vaihdettiin ja maailmanmenoa päiviteltiin.
Järjestäjille tilanne Vanhassakylässä antoi etukäteen lisätyötä. Silti asioiden junailussa onistuttiin hyvin. Esitämme kiitokset tanssimaan saapuneille naisille ja herroille. Heidän lisäkseen suuri kiitos osoitetaan yhdistyksen uutteralle talkooväelle, trahteerauksesta huolehtineille, arpojen-, ja pääsylippujen myynnistä vastanneille sekä henkilöille työväentalon yleisjärjestystä ylläpitäneille. Jokaisessa yhdistyksen tapahtumassa uuttera-, ja työteliäs talkooväki on kaiken onnistumisen takana. Kiitokset jokaiselle arvokkaan työpanoksensa antaneelle.
Lisätietoja puh. 046 811 9074/Jukka Kim
Kuvat Jukka Kim

– 0 –

Liikuntakerho uudella konseptilla

Liikuntakerho kokoontui ensi kertaa opintopiirin muotoisena Nakkilan Liikuntakeskuksessa ystävänpäivänä 14.2.2022.
Opintokokonaisuus koostuu neljästä osiosta ja niissä jokaisessa on oppitunteja 2*45 min. Käytännön järjestelyt sujuivat eilen hyvin, aluksi Raija Koskinen ohjasi tuolijumpan, sen jälkeen pidettiin kaffepaussi ja levon ja toipumisen jälkeen puheenvuoro annettiin päivän vieraalle Kessoten liikunnanohjaaja ja geronomi Maili Vuoristolle. Hän yllätti salin täyteisen yleisön luennollaan ja sen polveillessa monessa alakohdasaa, luennoitsija käsitteli unen ja levon tasapainoa, liikunnan tärkeyttä, ravinnon merkitystä ja kuinka iän lisääntyessä siihen pitää ja kannattaa kiinnittää huomiota.
Opintopiirin ohjelma on suunniteltu seuraavanlaiseksi:

 1. Tavoitteena tunnistaa liikunnan vaikutus terveyteen, Kessoten liikunnanohjaaja ja geronomi Maili Vuoristo
 2. Ravinnon ja vitamiinien vaikutus liikuntaan, Nakkilan apteekkari Päivi Mäkelä
 3. Tavoitteena oppia käyttämään kuntosalia ja sen laitteita hyödyksi oikein, liikunnanohjaaja Veera Tiilikainen 
 4. Antaa valmiudet seurata  liikunnan vaikutuksia omassa hyvinvoinnissa. Tämän osion alustaja varmistuu myöhemmin

Lisätietoja puh. 044 299 4395/Raija Koskinen liikuntavastava ja puh. 050 372 0098/Seppo Tarkkanen opintovastaava

– 0 –

Jouluateria

Nakkilan Eläkkeensaajat järjestivät yhdistyksen jouluaterian 14.12.2021 Ravintola Mustavariksessa Nakkilassa.
Jouluaterialle osallistui 25. henkeä ja se on uhkeä luku Nakkilan Eläkkeensaajien keskuudessa. Ravintolasalissa vallitsi hyvä ilmapiiri ja meininki. 
Päivällisen aluksi onniteltiin ravintoloitsija Eetu Braggea ja hänen henkilökuntaansa 13.12.2021 heille myönnetyistä Nakkilan kunnan ja Nakkilan Yrittäjien tunnustuspalkinnoista ja arvonimestä – Vuoden yrittäjä 2021. 
Ennen juhla-aterian alkua käytiin läpi katsauksena Eläkkeensaajien 2021 vuoden tapahtumia ja todettiin, kuinka järjestössä voidaan ollaan tyytyväisiä menneeseen. Kaikki mihin ollaan ryhdytty, on toteutunut hyvin ja jälki on ollut erinomaista. 
Ruokasalissa käytettiin muutamia sponttaaneja lounaspuheita, joissa korostui kokeneen ja monessa mukana olleen hallituksen vahva rooli. Voimakkaalla toiminnalla hallitus on kyennyt ohjaamaan yhdistyksen toimia oikeaan suuntaan ja viemään eläkkeensaajia eteenpäin. Puheenvuorojen kaiku oli kaikissa sama, yhdistys jaksaa kulkea hyvin valitsemaansa tietä. 
Jouluisesta musiikista vastasi Martti Henttonen. 
Yhdistyksen jäsenet tekivät illasta unohtumattoman ja onnistuneen. 
Lisätietoja puh. 046 811 9074/Jukka Kim

– 0 –

Onnistuneet Joulutanssit

Nakkilan Eläkkeensaajat järjestivät onnistuneet joulutanssit 9.12.2021 työväentalolla.  Yhdessäoloon ja sosiaaliseen kanssakäymiseen on tilausta enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Siksi Eläkkeensaajien joulutanssit olivat vahva näyttö, kuinka täältä pesee ja tilaisuus järjestetään odotusten perusteella.
Tanssi-iltapäivään saapui yleisöä matkojenkin päästä ja sisäänpääsy oli ensikertaa koronapassilla. Järjestelykoneiston tehtävät ja kaikki toiminnot testatiin entuudestaan meille tuntemattomissa koronaolosuhteissa. Yhdistyksen toimet todettiin tehokkaiksi ja niitä voidaan hyödyntää jatkossa. 
Tanssimusiikkia soittanut Duo Kulkurit sai tanssiyleisöltä kiitosta. Heistä moni sanoi tulevansa Nakkilaan tanssimaan juuri Duo Kulkureiden mukavan repertuaarinsa vuoksi. 
Toinen kiitosta kerännyt asia työväentalolla oli arpajaisvoitot. Yhtä komeaa voittopöytää on vaikea löytää lähiseuduilta.  Arvat myös tekivät hyvin kauppansa.
Yhdistystyöhön kuuluu kiinnittää huomiota tässä yhteydessä. Jälleen otettiin rivakasti  kiinni  kaikkiin tehtäviin ja järjestelyt sujuivat hyvin. Ilman Eijo Välimäen jämerää otetta päivä ei olisi saanut toivottua tuulta purjeisiin. Hänen työskentelynsä henkilökunnan ja vieraiden hyvinvoinnin eteen oli pyyteetöntä. Ulkolämpötilan ollessa -19⁰ C pakkanen asettaa vaatimuksensa olosuhteille. 
Trahteerauksesta kiitokset esitetään Rauni Lukalle, Vuokko Laaksoselle, Raija Musakalle, Anna-Maija Pentikäiselle, Kirsti Pessille, Vuokko Salliselle  ja Henna Virtaselle.  Lipunmyynnistä ja arpojen markkinoinnista kiitos kuuluu Riitta Laakkoselle, Unto Suomelle ja Toivo Utriaiselle. 
Joulutansseista saaduilla kokemuksilla on entistä tukevampaa lähteä kohti  Omien kutsujuhlien järjestämistä maaliskuussa 2022.
Lisätietoja puh. 046 8119074/Jukka Kim

- 0 -

Yhteiskunnallisen vaikuttamisen koulutus

Yhteistyössä Osuuskunta Tradekan kanssa Eläkkeensaajien Keskusliitto on järjestänyt Yhteiskunnallisen vaikuttamisen koulutuksia. Sellainen järjestettiin EKL:n lomakeskuksessa Rajaniemessä marraskuun lopussa 2021.
Somen hyödyntämistä vaikuttamistyökaluna käsiteli EKL:n sosiaalipoliittinen asiantuntija Eero Kivinen. Mielenkiintoinen ja ajankohtainen aihe veti mielenkiinnon puoleensa. Lopputulemana oli se, kuinka luultavasti ensi kertaa EKL:n tilaisuudessa some-kanavat hyväksyttiin tasavertaisiksi toisten viestimien rinnalle.
Toiminnanjohtaja Timo Kokon kuultiin painavaa asiaa EKL:n osaamisesta edunvalvojana Sote-uudistuksessa. Koulutettavat saivat vahvan analyysin siitä, missä asioissa EKL on ollut hyvä jäsenilleen sekä samalla toiminut koko eläkkeensaajakentän parhaaksi. Hänen puheenvuoroaan rytmittivät keskustelut EKL:n lähiaikoina nimettävästä tulevaisuustyöryhmästä sekä eläkkeensaajien elinolosuhteisiin olennaisesti vaikuttavasta ilmastonmuutoksesta. 
Paikallisesta vaikuttamisesta ja niiden kanavista esitelmöi Virtain kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja (SDP) Keijo Kaleva. Auditoriossa asiaa esitteli henkilö, joka tiesi mistä puhuu. Hän osasi antaa arvoa mielipiteen muodostamiselle ja korosti sitä, kuinka pienellä odottelulla saatetaan voittaa lopulta iso kultakimpale.
Yhteiskunnallisen vaikuttamisen keinoja on useita ja välineitä monia.  Ajatuksia vaihdettiin ja vastauksia puntaroitiin. Kaikille niille oli yhteistä, ettei vääriä vastauksia syntynyt.

Mitä mukaan kotiinviemisiksi Yhteiskunnallisen vaikuttamisen koulutuksesta? 

 1. Ykkösenä varma tieto siitä, kuinka toiminta EKL:ssa on työtä Suomen parhaassa Eläkkeensaaja järjestössä. 
 2. Ympärillä ja rinnallasi on samanhenkisiä henkilöitä, et ole koskaan yksin. 
 3. EKL on paras ja halvin lääke yksinäisyyden torjuntaan. 
 4. Meiltä löytyy aina seuraa. 
 5. Käytössäsi on joukkovoima ja kanavat yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen paikkakunnallasi samoin kuin valtakunnallisesti.
  Lisätietoja puh. 046 811 9074/Jukka Kim

- 0 -

Jatkoliittokokous Turussa

Turun VPK:n talo veti paljon iltajuhlaan tulleita. Kuva Erkki Raittila
Rauman Eläkkeensaajien liittokokousedustajat lisättynä Pomarkun Eläkkeensaajien kokousedustja Jaana Kovasella.

EKL:n sääntömääräinen jatkoliittokokous kokoontui Turun Messukeskukseen Artukaisiin 3-4.11.2021. Satakunnasta oli valittu 14. kokousedustajaa 10. yhdistyksestä. 
Kokouksen iltajuhlaa vietettiin upeassa miljöössä Turun VPK:n talolla.
Valiokuntatyöskentelyyn osallistuttiin seuraavasti:

 • Jouko Juhola vaalivalikokunnan jäsen
 • Jukka Kim julkilausumavaliokunnan jäsen
 • Erkki Raittila menettelytapavaliokunnan jäsen

Liittohallitukseen valittiin:

 • Tuulikki Pajunen ja hänelle henkilökohtaiseksi varahenenkilöksi Jouko Juhola

Liittovaltuustoon valittiin:

 • Jukka Kim hänen 1. varahenkilöksi valittiin Taimi Valtanen ja 2. varahenkilöksi Kari Krannila
 • Matti Viitala hänen  1. varahenkilöksi valittiin Veijo Rantanen ja 2. varahenkilöksi Meeri Lamminen

Kokouksessa hyväksyttiin yhdistysten uudet mallisäännöt. EKL päätti perustaa tulevaisuustyöryhmän. Julkilausumassa otetiin voimakkaasti kantaa vähäväkisten eläkkeensaajiin toimeentuloon ja esiin nostetiin ääni heidän puolestansa - EKL toimii aina heikomman puolella ja puolesta. Julkilausuman ilmastomuutoksessa tuotiin esiin, kuin se koskettaa voimakkaasti ikäihmisiä ja heidän elinolosuhteitaan. Nyt on aika toimia ilmastomuutoksen torjumiseksi ja sen tekee osaltaan EKL.

Turun Messukeskus täytti hyvin vaatimukset ison liittokokouksen järjestämisekseksi.
Iltajuhla oli upeassa Turun VPK:n talossa. Kuva Erkki Raittila

- 0 -

Vanhusneuvoston iltapäiväkahvit 


Liikuntakeskuksen kahviossa oli 54. hengen yleisö.
Kahvitilaisuus 21.10.2021 oli kaikkien mieleen.

Nakkilan Vanhusneuvosto tarjosi kahvit 21.10.2021 ikääntyneille kuntalaisille vanhustenviikon merkeissä, mutta sen aikataulun ulkopuolella

Nakkilan Vanhusneuvoston varapuheenjohtaja Jukka Kim johti tilaisuutta. Hän esitteli vanhusneuvoston jäsenet ja  kertasi puheessaan neuvoston tehtävät. Hän nosti esiin puhuessaan, kuinka tärkeää ikääntyneille on huomata oman arvon tuntonsa ja tuoda esille se, miten osaava, taitava ja monessa mukana oleva ihmisryhmä eläkkeensaajat ovat.
Nakkilan Eläkkeensaajien jäseniä tilaisuudessa oli runsaslukuinen ja iso määrä.  Heistä Rauni Lukka ja Kirsti Pessi avustivat tarjoilun täydellisessä onnistumisessa ja takasivat kahviotilan toimivuuden läpi tilaisuuden. Yleisöä kahvitilaisuus keräsi kaikkiaan 54. henkeä.

Ohjelmassa oli edellä mainitun lisäksi:

 • musiikkia Kirkonseudun koulun 3. luokkalaisten laulutervehdyksenä opettajien Katariina Kiviojan ja Heidi-Maria Vainion johdolla. Koululaisten laulurepertuaari sattui olemaan eläkkeensaajien mieleen ja lapset saivat raikuvat- ja jatkuvat aplodit kuulijoiltaan.
 • ruonoja salin täyteiselle yleisölle esitti vanhusneuvoston jäsen Tuula Virtanen. Hänen ohjelmistonsa "Tänne kuulun", "Vanhuus", ja "Jäähyväiset" sopivat tilaisuuten täydellisesti.

Lisätietoja Nakkilan kunta vanhusneuvoston sihteeri puh. 044 747 5811/Elina Lehtonen

- 0 -

Neuvottelupäivät

Lennokkaan musiikkitervehdyksen tilaisuuten toi Jussi Henttonen
Nakkilan Eläkkeensaajien pääemännät olivat kattaneet maittavat kokouskaffeet ja trahteeraus oli hyvä.

EKL:n Satakunnan piirin puheenjohtajien ja sihteereiden neuvottelupäivät järjestettiin 6.10.2021 Nakkilan työväentalolla. 
Läsnä oli 24 kokousedustajaa. Musiikkitervehdyksen tilaisuuteen toi nakkilalalainen artisti Jussi Henttonen. Nakkilan Eläkkeensaajien yhdistystä kokouksessa edustivat sihteeri Vuokko Sallinen ja puheenjohtaja Jukka Kim.
Kokouksessa käsiteltiin vuoden 2022 piirin alueella järjestettävät yhteiset tilaisuudet sekä yhdistysten omien kutsujuhlien päivämäärät. Salissa oli puheensorinaa ja välillä puoolestaan suvantovaihe. Vastauksia etsittiin hankaliin kysymyksiin, jopa niin vahvasti että fundeeramista jäi viemisiksi kotopuoleenkin.
Nakkilan yhdistyksen järjestettäväksi 2022 saatiin piirin sääntömääräinen kevätkokous 30.3.2022. 

Yhdistyksen omaan lukuun järjestetään: 

 • 10.03.2022 omat kutsujuhlat
 • 08.09.2022 omat kutsujuhlat
 • 08.12.2022 Joulutanssit

Kiitos trahteerauksesta Nakkilan Eläkkeensaajien pääemännille Rauni Lukalle ja Henna Virtaselle. Esitämme kiitokset yhdistysaktiiveille järjestelyistä ja hyvin sujuneesta kokouksesta.
Lisätietoja puh. 050 322 2907/Marja-Liisa Kallionpää

Harjavallan ja Merikarvian Eläkkeensaajat samassa pöydässä päättämässä yhteisistä asioista.
Porista ja Raumalta oli vahvat valtuuskunnat kokouksessa.

- 0 -

 Onnistunut resiinaretki

Yhdistys järjesti hienoa ja poikeuksellista ohjelmaa jäsenilleen ja ystävilleen resiinaretken muodossa. 
Nakkilan Eläkkeensaajien ensimmäinen resiinaretki ajettiin 16.8.2021 Pomarkku-Keskisjoki-Pomarkku reittiä EKL:n jäsenhankintakampanjan Eläköön elämä merkeissä.  Sanalla sanoen retki kiskoille oli täydellinen. Epävakaissa sääolosuhteissa ajetulla retkellä vallitsi hieno ilmapiiri, juttua riitti, tarinaa iskettiin, tarjoilu pelitti, kiskojen kolke kuului korvissa ja saimme tutustua toisiimme erikoisissa olosuhteissa. 
Kaikkein paras asia oli yhdistyksen saadessa riveihinsä kaksi uutta jäsentä. Nakkilan Eläkkensaajissa asiaan ollaan enemmän kuin tyytyväisiä. Hieno ja mieleenpainuva tapa tulla sisään yhdistykseen, liittymällä jäseneksi – ratakiskoilla.
Pomarkun ratapihalla resiinoita katseltaessa kysymyksiä oli miljoona; mihin päin tuo alkukantaisen näköinen ajoneuvo lähtee tuosta liikkeelle, kuinka voin säädellä sen vauhtia, mihin voin laittaa mukana seuraavat pienet matkatavarat, mikä on resiinan huippunopeus ja kuinka pitkä on ajomatka? Vastaukset saatiin muutaman tunnin tunnin kuluessa ja mikä parasta, itse koettuina ja hankittuina.
Kiskoilla oli yhdeksän henkilöä. Retkeläisten muonituksesta ja hyvinvoinnista huolehti Raija Koskinen. Pomarkun rautatieaseman odotussalissa Asema Hostelissa, juotiin kahvit lähtiessä ja palatessa. Keskisjoen taukopaikalla grillattiin makkaraa, syötiin yhdistyksen tarjoamia eväitä ja kuunneltiin Jukka Kim'n kertomana lyhyt historiikki ja muutama erikoisuus entisen Neuvostoliiton-, Suomen-, ja Venäjän rautateistä.
Satakunnan Elämysrautateiden puheenhohtaja Antti Mäkiselle esitetään kiitokset yhteistyöstä ja järjestelyistä. Hän kertoi Koronakesän 2021 olleen kiskoretkeilyssä vilkkaan. Puheenjohtajan roolissa mies oli tyytyväinen eläkkeensaajien löydettyä tiensä saasteettoman ekomatkailun pariin Satakunnan Elämysrautateiden vieraaksi.
Lisätietoja puh. 046 811 9074/Jukka Kim

Jorma Ritola asettuu resiianletkan kärkeen.
Raija Koskinen ja Eijo Välimäki ajavat paluumatkaa.

Kuvat Jukka Kim

Keskisjoella oli tarjoilua ja grillituotteita käristettiin.
Resiinasaattue kiskoilla ja keskinopeus 8,5 km/t.

– 0 –

Ystävyysvierailu Hankoniemen Eläkkeensaajiin 15.7.2021

Eräänä heinäkuun helteisimmistä päivistä toteutui Nakkilan Eläkkeensaajien puheenjohtajan Jukka Kim ystävyysvierailu Hankoniemen Eläkkeensaajien vieraaksi.
Tapaamiselle ei määritelty ennakkoon agendaa, mutta millaisen järjestelytyön ja valmisatutumisen kahvihetken eteen hankolaiset olivatkaan tehneet. 
Hankoniemen Eläkkeensaajien puheenjohtaja Marianne Niskanen oli mobilisoinut tilisuuteen varapuheenjohtaja Osmo Pohjois-Koiviston, yhdistyksen perustajajäsenet Hely ja Antti Haaviston, alkumetreiltä mukana olleen Toivo Kavanderin ja ravintolapäällikkö Marja Tiaisen.
Keskustelu pöydän ympärillä sujui jouhevasti ja asiaa riitti.  Havaittavissa oli puolin ja toisin, kuinka hankalat asiat olivat tuttuja kumpaisellekin osapuolelle. Palkitsevaa oli kuulla yhdistyksen tähtihetkistä, joita niitäkin on. Tilaisuus kantoi kesäistä viittaa ja siitä jäi kumpaisellekin osapuolelle hyvä ja vahva usko yhdistytoiminnan jatkuvuuteen.
Yllättävä ja odottamaton järjestövierailu oli mukava lisä kumpisenkin yhdistyksen toiminnassa.
Demokraatti kirjoitti asiasta tähän malliin.
Lisätietoja puh. 046 811 9074/Jukka Kim

Vas. oikealle Toivo Kavander, Osmo Pohjois-Koivisto, Hely ja Antti Haavisto.
Hankoniemen Eläkkeensaajat ry. puheenjohtaja Marianne Niskanen
Tervehdys Hankoniemen Eläkkeensaajilta.
Oik. vasemmalle Antti ja Hely Haavisto, Osmo Pohjois-Koivisto ja Toivo Kavander.

Kuvat Jukka Kim

- 0 -

Jatkokevätkokous ja pihajuhlat 29.6.2021

Yhdistyksen sääntömääräinen jatkokevätkokous työskenteli Nakkilan työväentalon piha-alueella. Kokousyleisöä oli läsnä helteisessä säässä 24 henkeä. 
Esityslistalla olivat sääntöjen 11. § kevätkokouksen päätettäväksi osoittamat asiat. Kokous hyväksyi yhdistyksen tilinpäätöksen 2020, käsitteli ja hyväksyi toimintaselostuksen 2020 ja päätti myöntää tili- ja vastuuvapauden hallituksen jäsenille menneeltä varainhoitokaudelta. Toimintaselostuksen todettiin kuvaavan yhdistyksen toimintaa harvinaisen hyvin, kattavasti  ja tarkasti. Kokouksessa valittiin Nakkilan vanhusneuvostoon ehdokkaaksi kaudelle 2021-2025 Jukka Kim ja ehdolle hänen henkilökohtaiseksi varajäseneksi Rauni Lukka.
Pihajuhlissa oli todellinen lentokeli keskellä suvea. Jokaista läsnäollutta ilahdutti yhdistyksen jäsenen Anna-Maija Pentikäisen osallistuminen juhlaan. Hän saapui pitkän tauon jälkeen  yhdistyksen tapahtumaan ja se ilahdutti kaikkia sydänpohjaa myöden. 
Arpajaispöytä oli kattavampi kuin kertaakaan aikaisemmin ja arvat tekivät hyvin kauppansa. 
Pääemännät Rauni Lukka ja Henna Virtanen  sekä grillimestarina häärinyt Eijo Välimäki ansaitsevat erityiskiitokset yleisön hyödyksi tehdystä työstä.
Käyttäen tilaisuutta hyväksi suuren yleisön silmien alla palkittiin EKL:n Liikunnan haastekampanjassa 1.3–30.4.2021 menestyneet henkilöt.

 1. Yhdistyksen 30 € suuruisella lahjakortilla palkittiin arvan ratkaisulla Raija Koskinen. Viidellä henkilöllä oli tasasuoritukset elikkä 61. suorituskertaa. Heistä kolme osallistui arvontaan.
 2. Yhdistyksen 20 € suuruisella lahjakortilla palkittiin Oili Vainio 58. suorituskerralla.
 3. Puheenjohtajan 15 € suuruisella  keskivertosuorituksen kannustuspalkinnon lahjakortilla arvan ratkaisulla palkittiin Vuokko Sallinen. Laskennallinen keskiarvosuoritus oli 40,75/henkilö ja kaksi henkilöä (palkittu Vuokko Sallinen ja Outi Kilkku) pääsivät lähimmäksi sitä ja he saavuttivat kumpikin tulokseen 39,00.
 4. Puheenjohtajan 10 € suuruisella kannustuspalkinnon lahjakortilla kaikkien 24. osallistujan kesken arvan ratkaisulla palkittiin Oili Vainio.

Pihajuhlat ovat osa Nakkilan Eläkkeensaajien kesärytmiä, mukava kesätapahtuma on asettunut nykyään kiinteästi tapahtumakalenteriin.
Lisätietoja puh. 046 811 9074/Jukka Kim

Riitta ja Valde Perkiökangas seurasivat kokousta tarkkaavaisesti.
Grilli oli kuumana ja helteestä huolimatta makkara teki kauppansa hyvin.
Arpajasipöydän pääpalkinnon voitit Kirsti Pessi.
Anna-Maija Pentikäinen saapui pihajuhliin ja sen ilahdutti puheenjohtaja Jukka Kim'ä.
Työväentalon kuistilla oli hyvä ilmapiiri.
Pihajuhlan tapahtumia seurattiin tarkkana.

Kuvat Jukka Kim ja Su Ran Kim

- 0 -

Vetoomus Nakkilan vanhusneuvostolle

Nakkilassa esiintyi kuntavaalien aikana ikävää ja valitettavaa vaalihärintää,  tienvarsimainoksia tärveltiin sekä tuhottiin.  Moni ikäihminen pelkäsi lieveilmiötä ja säikähti lähes kotiovellaan tapahtunutta ilkivaltaa.
Ajankohtaisessa 17.6.2021 päivätyssä kirjeessään kunnan Vanhusneuvostolle Nakkilan Eläkkeensaajat vetoavat vaalirauhan takaamiseksi tulevaisuudessa.
Vetoomuksesta uutisoi Demokraatti.

Tärvelty tienvarsimaninos Nakkilan Kukonharjassa. Kuva Eetu Bragge
Vetoomuksessa otettiin kantaa vaalihärintään Nakkilassa.

- 0 -

SDP:n vaalivalvojaiset 13.6.2021

Nakkilan työväenyhdistys järjesti SDP:n vaalivalvojaiset komeissa puitteissa Nakkilan Koskilinnassa. Tilaisuuteen osallistui 10. ehdokasta puolisoineen.
Illan täytti vaalijännitys ja vilkas keskustelu sekä tuloksen etukäteisveikkailu. Ennakkoon mielipiteitä ja perusteluita vaalituloksen kääntymiseen suuntaan tai toiseen löytyi useita. Su Ran Kim onnistui veikkauksessaan nappiin ja oli yksin näiden veikkailujen keulassa.
SDP:n vaalitulos oli loistava ja sille ei löydy vertaista. Nakkilan ääniharva oli demareiden Eetu Bragge 135. äänellään. Puolueen saama ääniosuus oli 19,8% ja siinä on nousua +2,6% puolueen äänimäärän ollessa 466. Noilla numeroilla SDP saavutti +1 valtuustopaikkaa. 
Koskilinna oli hieno ja unohtumaton vaalivalvojaisten pitopaikka. Upeat puitteet lisäsivät vaalivoiton korkeaa tunnelmaa ja antoi varmuutta kotikunnan hyvästä tulevaisuudesta, johon demaripäättäjät vaikuttavat.
Lisätietoja Nakkilan työväenyhdistys puh. 050 434 2419/Taija Vettenranta

Ehdokas Taija Vettenranta vasemmalla, Eetu Bragge oikealla ja Jukka Kim edessä.
Kansainvälinen kaikui komeasti.
Hetki ennen tuloksen julistamista oli jännitystä täynnä.
Illallista syötiin pitkän pöydän ääressä. Oikealla Miika Taarmaa, Jenna Männistö, Maria Lehmuskallio-Loula, Tero Loula, Eetu Bragge pöydän päässä.
Erik Sallinen kiittää ehdokasryhmän toimintaa ja kaikkien pyyteetöntä työtä homman kotiin saamiseksi.
Demariryhmän saatua voiton, kuultiin Erik Sallisen kiitossanat ja hetkeä kuvattiin paljon.
Vaalivalvojaisten 10. ehdokasta. Takarivi vas. oikealle Eetu Bragge, Ari Lukka ja Heli Lukka. Seuraava rivi alaspäin vas. oikealle Erik Sallinen, Taija Vettenranta, Mari Nurmi, Maria Lehmuskallio-Loula. Seuraava rivi alaspäin vas. oikealle Jenna Männistö, edessä kärjessä Jukka Kim ja Su Ran Kim.

Kuvat Jukka Kim ja Su Ran Kim, kuvaaja Jani Kleemola

Vaalitalkoot

Kuntavaalit toimitetaan Suomessa sunnuntaina 13.6.2021. 
Kuntavaaleja silmällä pitäen Nakkilan työventalolla järjestettiin 19.5.2021 SDP:n vaalitalkoot. Paikalla oli ehdokakita ja osa tukiryhmää. Työn touhussa iskettiin tarinaa ja mukavalta näytti, kuinka Nakkilan Eläkkeensaajien ikäihmiset ja jäsenet olivat tasavertaisina täyttämässä talkootinkiään.
Nakkilan Työväenyhdistyksessä on todettu tyydytyksellä, kuinka Eläkkeensaajien puheenjohtaja Jukka Kim on asettunut ehdolle ja saanut itselleen vaalissa № 74.
Talkooväki toivoo sosialidemokraateille hyvää menestystä vaaleissa ja sitä tietysti haluaa runsaslukuinen Nakkilan ikäihmisten joukko. 

Pääministeri Sanna Marinin johdolla kuntavaaleihin.
Jenna Männistö, Heli Lukka ja Su Ran Kim tekevät pohjatyötä postereiden parissa.
Eetu Bragge ja Heli Lukka päällepäsmäreinä Jukka Kim'n liisteröidessä.
Eetu Bragge, Jenna Männistö, Jukka Kim, Taija Vettenranta ja Heli Lukka neuvonpidossa.
Su Ran Kim, Eetu Bragge ja Heli Lukka toteuttavat taas yhden Sanna Marin-posterin lähdön vaalikentille.

- 0 -

Sosialidemokraatit SDP

Kuntavaalit 2021

Olen ehdolla 13.6.2021 kuntavaaleissa Nakkilassa. Asettuminen ehdolle oli helppoa ja puolue SDP löytyi heti.  Haluan puolustaa ikääntyvien etuja ja nostaa esille meidän eläkkeensaajien osaamista sekä monipuolisia taitoja, joita meiltä löytyy.
Tunnen olevani oman yhdistyksen kärjessä ja nostamassa siten eläkeläisjärjestöä aina korkeammalle. Tiedän sen,  teidän avullanne se onnistuu.

 • Lähtekää vaaliin
 • Äänestäkää vaalissa – № 74
 • Valitkaa № 74 – Jukka Kim

Lisätietoja puh. 046 811 9074/Jukka Kim


- 0 -

Hallitus

Nakkilan Eläkkeensaajien hallitus kokoontui 3.5.2021 työväentalolla. Asialista oli pitkä ja siihen otettiin jämäkästi kantaa. Hallitus päätti kutsua Jatkokevätkokouksen koolle 29.6.2021. 
Heti kokouksen tauottua työväentalon piha-alueella jatketaan Pihajuhlien merkeissä.
Tilaisuudessa kahvi-, pulla-, ja makkaratarjoilua 4 € omavastuulla sekä arpajaiset. 

- 0 -

Vappu 2021

Nakkilan työväenjärjestöt tekivät vappuna tervehdyskäynnin niiden tovereiden hautamuistomerkille, jotka eivät palanneet luokkasodasta 1918 kotiin taikka menehtyivät sodan melskeen jo tauottua epäselvissä taikka kyseenalaisissa olosuhteissa. Muistomerkillä pidetty tilaisuus oli kaunis ja yksinkertainen sisältäen kulkueen kalmistoon ja siellä kukkalaitteen laskun.
Lisätietoja puh. 050 434 2419/Taija Vettenranta
Kuvat Jukka Kim ja Silja-Riitta Suonpää

Erik Sallinen (vas) ja Jukka Kim tilaisuuden pääteeksi hautausmaan keskuskäytävällä.
Punaiset kukat kuvaavat niiden henkilöiden maailmankatsomusta, jotka ovat tänne haudattuna.
Toisen kerran kuljettiin saattueena ilman lippulinnaa ja Suomen lippua johtuen Covid-19 rajoituksista.
Yksinkertainen tilaisuus on tullut päätökseen.
Kulkue siirtymässä kalmiston kesksukäytävää pitkin hautapaadelle.
Silja-Riitta Suonpää ja Erik Sallinen odottavat siirtymistä punaisten hautamuistomerkille.

– 0 –

Piirin kevätkokous Eurassa

EKL:n Satakunnan piirin kevätkokous työskenteli Euran työväentalolla 27.4.2021.  Nakkilan Eläkkeensaajia tilaisuudessa edusti Jukka Kim.
Puhetta kokouksessa  johti ryhdikkäästi Euran Eläkkeensaajien puheenjohtaja Liisa Nurminen.
Kokouksessa käsiteltiin yhdistyksen sääntöjen 14. § mainitut asiat ja tehtiin esitykset EKL:n XXI Liittokokouksen valiokuntiin sekä liiton hallitukseen ja -seuravaltuustoon.
Lisätietoja puh. 0500 326 355/Tuulikki Pajunen
Kuvat Marja-Liisa Kallionpää ja Jukka Kim

Salissa noudatettiin turvavälejä
Kokemäen Eläkkeensaajien puheenjohtaja Taimi Valtanen on aina luotettava yhteistyökumppani
Naapuri tyhdessä Kiukaisten Eläkkeensaajin Kari Krannila (vas) ja Nakkilan- Jukka Kim
Ulvilan Eläkkeensaajien Hannele Pohjavirta ja Veikko Virta työskentelivät intensiivisesti kevätkokouksessa

- 0 -

Kansainvälistä kirjeenvaihtoa

Ystäväni  herra Purevsuren Togtool kertoi kuulumisia Messengerissä viikolla 16/2021 Mongolian pääkaupungista Ulanbaatarista. Maan terveys- ja sairaalakoneisto on tiukoilla Covid-19 seurauksena. Vuosi takaperin pandemian alettua maa sulki yhtenä ensitoimenaan rajanylityspaikat kumpaankin naapurimaahansa, Kiinaan ja Venäjään.
Epidemia tilanne on ollut vaikea, mutta hallinnassa. Hiljakkoin 10.4.2021 suositeltiin kansalaisille omaehtoista kahden viikon karanteenia kotioloissa "älä tapaa ulkopuolisia – pysy perhepiirissä." Karanteeniohjeet olivat väljät ja niitä noudatettiin hissukseen ja rimaa hipoen. Sukurakkaille mongolialaisille perheen tapaaminen on aina ykkösprioriteetti. Suku ajaa kaiken ohitse.
Seuratessaan uutiskanavia ja Suomen tapahtumia herra Purevsuren Togtool sanoo ihailevansa vaimonsa Zhargalin kanssa Suomen päättäväistä ja  onnistunutta linjaa Koronaviruksen taltuttamisessa. 
He ymmärtävät ettei tilanne ole läheskään voitettu. Heidän muistonsa suomalaisista ja menttaliteetistaan antaa esimerkin mongolialaisille, miten hankala asia on voitettavissa. 
Eläkeikäisten liikuntaharrastus ja yleinen toimeliaisuus saa heidän arvostusta. He ovat varmoja, kuinka edellä mainituilla tekijöillä on vahva rooli epidemian murtamisessa.
Lisätietoja puh. 046 811 9074/Jukka Kim
Kuvat Jukka Kim'n kotikansio

Perhekuva juhlapöydästä kuukalenterin uutena vuotena 24.2.2021
Zhargal ja Purevsuren Togtool kotonaan helmikuussa 2021.

- 0 -

Koulutuspäivä jäsensihteereille ja yhdistysten sihteereille

EKL:n Satakunnan piirin jäsensihteereiden ja yhdistyksen sihteereiden koulutuspäivään 13.1.2021 Porin Liisanpuistossa osallistui 27. henkeä 13. yhdistyksestä. 
Kutsu osallistumaan saavutti järjestöväen hyvin ja kattavasti koko satakuntalaisen järjestökentän. 
Kouluttajana työskenteli EKL:n järjestöjohtaja PetraToivonen. 
Nakkilan Eläkkeensaajilla oli edustus tilaisuudessa ja oppia olivat saamassa. jäsenasiainhoitaja Arja Tarkkanen ja puheenjohtaja Jukka Kim. 
Esillä oli muitakin mielenkiintoisia järjestöasioita. Kaikkien käsiteltyjen asioiden rinnalla yhdistyksen lähettämiä henkilöitä kiinnostivat erityisesti yhdistyksen jäsenyyteen liittyvät kysymykset. 
Lisätitoja puh. 046 811 9074/Jukka Kim

Nakkilan Eläkkeensaajien jäsenasianhoitaja Arja Tarkkanen osallistui tilaisuuteen satalasissa.
Koronavirustilanne näkyy maskeina osallistujien kasvoilla.
Piirin laaja maantiede esittäytyy tässä, edustajia Kiukaisista, Kankaanpäästä ja Merikarvialta samassa kuvassa.